Antena Meniu Search
x

OUG privind modificarea codurilor penale a fost PUBLICATĂ în Monitorul Oficial. Cum este definit ABUZUL ÎN SERVICIU

Ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale, adoptată în şedinţa de Guvern care a avut loc marţi seară, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale, adoptată în şedinţa de Guvern care a avut loc marţi seară, a fost publicată în Monitorul Oficial.

OUG urmează să intre în vigoare la 10 zile de la publicare.

Guvernul a adoptat, marţi seară, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale. De asemenea, a fost adoptat şi un proiect de lege privind graţierea unor fapte.

Articolul 297 din Codul penal care defineşte abuzul în serviciu va avea următorul cuprins: "1 - fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii expres dintr-o lege, ordonanţă sau o Odonanţă de Urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".

Acelaşi articol modificat din Codul penal prevede că aceste dispoziţii "nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative".

De asemenea, în Ordonanţa de Urgenţă este prevăzută introducerea unui nou alineat la articolul 290 conform căruia "denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » OUG privind modificarea codurilor penale a fost PUBLICATĂ în Monitorul Oficial. Cum este definit ABUZUL ÎN SERVICIU