Antena Meniu Search
x

Video Bucureștiul, în fața unei crize a gunoaielor după închiderea depozitului de deşeuri Chiajna. ”Venim cu o grămadă de gunoi din București. Unde îl ducem?”

Cel mai mare oraș din România se pregătește de vremuri grele și cam mirositoare. Cea mai mare groapă de gunoi a Capitalei a fost astăzi închisă. Mai are doar una la dispoziție, aproape plina și ea. Deocamdată, primaria n-a găsit un alt loc unde să se strângă gunoiul strâns de la cele 4 milioane de oameni care locuiesc sau tranziteaza oraşul zilnic.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 01.06.2021, 21:50

Vezi și

Șofer pe mașină de gunoi: ”Venim din Bucureşti cu gunoi, o grămadă. Unde îl ducem, ce facem? Spuneţi dumneavoastră, unde mergem cu gunoiul? Ce face Bucureştiul?”

Coadă de camioane pline cu gunoi în ultima zi

Este o întrebare fără răspuns. Ieri la ora 21 s-a închis cea mai mare groapă de gunoi a Capitalei, depozitul din Chiajna. Acolo ajungea zilnic o treime din deşeurile Bucureştiului. Cu doar câteva ore înainte, tiruri pline cu gunoi s-au aşezat la o coadă imensă de peste 5 kilometri.

Cristian Ciulacu, director executiv Iridex: ”Sunt operatori de salubrizare care conştientizează că astăzi este ultima zi de operare la depozitul nostru şi au decis să aştepte rând pe rând accesul în depozit. Cu siguranţă la noi depozitul se va închide la 21”.

Aşa s-a şi întâmplat. Astăzi, intrarea în depozit era pustie, iar coada s-a mutat la staţia de sortare.

Capitala, în fața unei crize a gunoaielor precum cea din anii 90

Şi vor aştepta din ce în ce mai mult, iar situaţia gunoiului ar putea să revină la cea din perioada anilor 90.

Andreea Milea, reporter Observator: ”Acum 20 de ani, aici pe lângă şoseaua de centură erau depozite necontrolate de deşeuri. Gunoiul înconjura atunci toată periferia oraşului pentru că nu existau gropi de deşeuri. Povestea s-ar putea repeta în curând, dar de data aceasta pe lângă autostrada de centură aici unde în ultimii ani s-au construit cartiere de case”.

Totul pentru că întreg oraşul a rămas acum cu o singură groapă de gunoi, cea de la Vidra, care e aproape plină. 

Depozitul de deșeuri de la Vidra, aproape plin

La depozitul de la Vidra sunt acum depozitate peste 11 milioane de metri cubi de gunoi. A ramas loc pentru deşeuri cel mult o jumatate de an. 

Sorin Matei, director tehnic Iridex: ”Toate deşeurile generate vor fi direcţionate către un singur depozit iar asta va presupune, aşa cum am anuntat de nenumarare ori în ultimii ani, blocaje în trafic, întârzieri, poluare mai mare şi bineînţeles disconfortul olfactiv provenit din gunoiul care va staţiona sub cerul liber. Noi am anunţat toate aceste lucruri. Am primit din partea primăriei o tăcere absolută”.

Primăria Capitalei înca nu a găsit un alt loc pentru o noua groapă și a aruncat problema in curtea primariilor de Sector cărora le-a cerut să colecteze gunoiul selectiv. 

Deocamdată este singura variantă ca groapa de la Vidra să nu se umple foarte repede.

Ecologizarea unei gropi de gunoi se întinde pe zeci de ani

Până atunci, cantitatea uriaşă de 4,4 milioane de metri cubi de deşeuri din depozitul închis va rămâne tot acolo. Timp de 30 de ani, Primăria Capitalei trebuie să monitorizeze groapa de gunoi.

Viorel Tufeanu, cms. şef Garda de Mediu Bucureşti: ”Trebuie să monitorizeze şi să asigure inexistenţa prejudiciilor de mediu pentru toţi factorii de mediu: apă, aer, sol, subsol”.

Un astfel de depozit poate fi ecologizat, însă, în mai bine de 20 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Bucureștiul, în fața unei crize a gunoaielor după închiderea depozitului de deşeuri Chiajna. ”Venim cu o grămadă de gunoi din București. Unde îl ducem?”