Antena Meniu Search
x

Burse școlare 2018-2019. Burse de performanță și de merit mai mari pentru elevi în anul școlar 2018-2019

Burse școlare 2018-2019: elevii din învățământul preuniversitar de stat beneficiază de patru categorii de burse în anul școlar 2018-2019, banii provenind din bugetul de stat.

de Paula Ruşanu

la 25.09.2018, 11:05

Burse școlare 2018-2019: elevii din învățământul preuniversitar de stat beneficiază de patru categorii de burse în anul școlar 2018-2019, banii provenind din bugetul de stat.

Acordarea burselor școlare reprezintă o formă de sprijin material, vizând atât protecţia socială, cât şi stimularea elevilor care obţin rezultate foarte bune la învăţătură şi disciplină.

Iată care sunt bursele școlare acordate elevilor în anul școlar 2018-2019

burse de performanță

Pe acelaşi subiect

- burse de merit

- burse de studiu

- burse sociale sau burse de ajutor social.

Burse scolare 2018-2019

Bursele școlare 2018-2019 se acordă din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar.

Cuantumul unei burse școlare și numărul acestora se stabilesc anual prin hotărâre a Consiliului local, respectiv a Consiliului județean /consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București.

Burse școlare 2018-2019: bursa de performanță. Condiții, acte necesare

Criterii de acordare a burselor de performanță 2018-2019

Bursele de performanță se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare:

a) au obținut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale olimpiadelor și concursurilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației

b) s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale;

c) au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural - artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației

Lista olimpiadelor și concursurilor naționale, precum și lista competițiilor/concursurilor pentru care se acordă bursele de performanță 2018-2019 va fi actualizată și va fi făcută publică de MECTS, anual, până la data de 1 octombrie.

Bursele de performanță 2018-2019 se acordă pe perioada anului şcolar care urmează anului în care s-au obținut rezultatele luate în calcul pentru acordarea burseloe școlare.

În perioada de acordare a bursei, elevii pot pierde bursa dacă nota la purtare într-un semestru este mai mică decât 10.

Burse scolare 2018-2019

Acte necesare pentru cererea de acordare a bursei de performanță 2018-2019:

- cerere tip

- copie certificat de naștere copil

- copie acte de identitate părinți/tutore legal

- copii ale diplomelor și originalele acestora (originalul se restituie)

Burse de performanță 2018-2019 pentru elevii din Sectorul 2

În anul școlar 2018-2019, cuantumul burselor de performanță pentru elevi ar putea avea următoarele valori, potrivit unui proiect de hotârâre a Consiliului local al Sectorului 2:

- 1000 lei/lună pentru elevii care au obținut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale olimpiadelor și concursurilor școlare și pentru cei care s-au calificat în loturile de pregătire organizate pentru competițiile internaționale;

- 500 lei/lună pentru elevii care au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural - artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației.

Burse școlare 2018-2019: bursa de merit. Condiții, acte necesare

Criterii de acordare burse de merit elevi 2018-2019

Bursele de merit pentru anul școlar 2018-2019 se acordă elevilor de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, în funcţie de rezultatele obţinute la învăţătură.

Astfel, bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare:

- a) au rezultate deosebite la învățătură: au obținut media generală de cel puțin 8,50 și nota 10 la purtare în anul școlar anterior, respectiv în primul semestru al anului școlar, pentru elevii aflați în clasele de început ale învățământului primar, gimnazial, liceal sau profesional;

- b) au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor și concursurilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației

- c) au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural - artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației

Bursele de merit obținute în baza prevederilor prevăzute la litera a) se acordă începând cu semestrul al II-lea, pentru elevii aflați în clasele de început ale învățământului primar, gimnazial, liceal sau profesional, respectiv începând cu semestrul I, pentru elevii aflați în celelalte clase ale învățământului primar, gimnazial, liceal sau profesional.

Lista elevilor care beneficiază de bursele de merit obținute în baza prevederilor de la litera a) este revizuită semestrial, în funcţie de modificările intervenite în situația școlară a elevilor.

Lista olimpiadelor și concursurilor naționale precum și a competițiilor/concursurilor cultural - artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, pentru care se acordă bursele de merit va fi actualizată și va fi făcută publică de Ministerul Educației, anual, până la data de 1 octombrie.

Bursele de merit obținute în baza prevederilor de la literele b) și c) se acordă pe perioada anului şcolar care urmează anului în care s-au obținut rezultatele respective.

În perioada de acordare a bursei, elevii pot pierde bursa dacă nota la purtare este mai mică decât 10.

Burse scolare 2018-2019

Acte necesare pentru cererea de acordare a bursei de merit elevi 2018-2019:

- cerere tip

- copie certificat de naștere copil

- copie acte de identitate părinți/tutore legal

- copii ale diplomelor și originalele acestora (originalul se restituie)

Burse de merit pentru elevii din Sectorul 2 în 2018-2019

Potrivit unui proiect de hotârâre a Consiliului local al Sectorului 2, cuantumul burselor de merit pentru elevi în anul școlar 2018-2019 ar putea avea următoarele valori:

- bursă de merit pentru media 10 - 600 lei/lună

- bursă de merit pentru medii cuprinse între 9,99 și 9,50 - 300 lei/lună

- bursă de merit pentru medii cuprinse între 9,49 și 9,00 - 200 lei/lună

- bursă de merit pentru medii cuprinse între 8,99 și 8,50 - 70 lei/lună,

- bursă de merit pentru elevii care au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor și concursurilor școlare naționale: 300 lei/lună - pentru locul I, 200 lei/lună - pentru locul II, și 70 lei - pentru locul III;

- bursă de merit pentru elevii care au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural - artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național: 300 lei/lună - pentru locul I, 200 lei/lună - pentru locul II, și 70 lei - pentru locul III.

Burse școlare 2018-2019: bursa de studiu 2018. Condiții, acte necesare

Bursa de studiu se acordă elevilor ce provin din familii în care, pe ultimele 3 luni, venitul mediu lunar pe membru de familie este cel mult egal cu salariul minim pe economie.

De asemenea, elevii trebuie să îndeplinească simultan condițiile:

- să aibă media generală peste 7,00

- și nota 10 la purtare în semestrul anterior celui în care se acordă bursa.

Bursele de studiu sunt revizuite semestrial, în funcţie de modificările intervenite în veniturile nete lunare ale familiei și în situația școlară a elevilor.

Bursele de studiu se acordă începând cu semestrul al II-lea, pentru elevii aflați în clasele de început ale învățământului primar, gimnazial, liceal sau profesional, respectiv începând cu semestrul I, pentru elevii aflați în celelalte clase ale învățământului primar, gimnazial, liceal sau profesional

Acte necesare pentru cererea de acordare a bursei de studiu elevi 2018-2019:

- cerere tip

- copie certificat de naștere copil

- copie acte de identitate părinți/tutore legal

- adeverinţă salariu net, defalcat pe fiecare lună (din iunie 2018 până în august 2018, inclusiv) + valoarea tichetelor de masă/cadou, unde e cazul

- adeverințe pentru alte venituri obținute de membri ai familiei.

Burse de studiu 2018-2019 pentru elevii din Sectorul 2

Potrivit unui proiect de hotârâre a Consiliului local al Sectorului 2, cuantumul burselor de studiu pentru elevi în anul școlar 2018-2019 ar putea avea următoarele valori:

- în situaţia în care bursa de studiu nu se cumulează cu bursa de merit sau de performanţă - 200 lei/lună,

- în situaţia în care bursa de studiu se cumulează cu bursa de merit sau de performanţă - 50 lei/lună.

Burse școlare 2018-2019: bursa socială 2018. Condiții, acte necesare

Criterii de acordare pentru bursa socială pentru elevi

Bursa socială 2018 se acordă următoarelor categorii de elevi înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat:

- elevi proveniţi din familii care îndeplinesc în mod cumulat următoarele condiţii:

1. nu realizează un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie, respectiv 1900 de lei.

2. nu deţin terenuri agricole cu o suprafaţă mai mare de 20.000 mp, în zonele colinare şi de şes, şi de 40.000 mp, în zonele montane.

- elevi orfani de ambii părinți

- elevi bolnavi de: TBC şi care se află în evidenţa dispensarelor şcolare, ori bolnavi de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbţie grave, insuficienţe renale cronice, astm bronşic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice,

- elevi infectaţi cu virusul HIV ori bolnavi de SIDA

- elevi care suferă de poliartrită juvenilă, spondilită anchilozantă ori reumatism articular, handicap locomotor

Acordarea burselor sociale 2018 din motive medicale se face pe baza certificatului eliberat de medicul specialist și avizat de medicul de familie/medicul de la cabinetul școlar.

- elevi din mediul rural, care sunt şcolarizaţi într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu

Actele necesare pentru obținerea bursei sociale în anul școlar 2018-2019:

- cerere de la secretariatul unității de învățământ la care învață elevul

- copii după certificatele de naștere ale membrilor familiei

- copii acte de identitate (ambii părinţi, unde e cazul)

- adeverinţă salariu net, defalcat pe fiecare lună (din septembrie 2017 până în august 2018, inclusiv) + valoarea tichetelor de masă/cadou, unde e cazul

- adeverinţă şomaj pe ultimele 12 luni

- adeverinţă ajutor social pe ultimele 12 luni

- talon alocaţie pentru toţi copiii aflaţi în întreţinere, în original 

- cupoane pensie, unde e cazul, în original

- orice act care dovedeşte un venit net dobândit în ultimele 12 luni sau orice act legal/ notarial care dovedeşte că familia nu dispune de niciun fel de venituri

- copii certificate de naştere ale copiilor aflaţi în întreţinere

- adeverinţe de venit (pentru lunile din anul 2017 și pentru lunile din anul 2018) de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în original, pe ultimele 12 luni: din septembrie 2017 – august 2018 ( pentru ambii părinţi)

Data limită pentru depunerea actelor necesare în vederea obținerii burselor școlare în anul școlar 2018-2019 este 30 septembrie.

Burse de studiu pentru elevii din Sectorul 2

Potrivit unui proiect de hotârâre a Consiliului local al Sectorului 2, cuantumul burselor de studiu pentru elevi în anul școlar 2018-2019 vor avea următoarele valori:

- bursa socială pentru elevii orfani sau bolnavi - 300 lei/lună

- bursa socială pentru elevii din mediul rural, care sunt şcolarizaţi într-o altă localitate - 100 lei/lună,

- bursa socială pentru elevii al căror venit net lunar pe membru de familie nu este mai mare de 50% din salariul minim net pe economie - 300 lei/lună;

- bursă de ajutor social ocazional - 300 lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Burse școlare 2018-2019. Burse de performanță și de merit mai mari pentru elevi în anul școlar 2018-2019