Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Când trebuie să atașezi o scrisoare de intenție CV-ului tău

Mai e nevoie de scrisori de intenție în ziua de astăzi, mai ales în situațiile în care companiile nu solicită în mod expres așa ceva? Să compui o scrisoare de intenție poate fi un proces dificil și consumator de timp.

de Redactia Observator

la 10.01.2020 , 18:06

Când trebuie să atașezi o scrisoare de intenție CV-ului tău - Shutterstock

Mai e nevoie de scrisori de intenție în ziua de astăzi, mai ales în situațiile în care companiile nu solicită în mod expres așa ceva? Să compui o scrisoare de intenție poate fi un proces dificil și consumator de timp. Tocmai de aceea, nu e suprinzător că mulți candidați de pe piața muncii ezită adeseori să mai includă și scrisori de intenție în mail, alături de CV-urile lor.

În cazul în care te întrebi dacă ar trebui să incluzi o scrisoare de intenție, răspunsul este, în general, pozitiv, chiar dacă unele companii nu o solicită în anunțurile de angajare. Există, însă, și câteva situații în care nu e recomandat să faci asta. Dar hai să vedem mai întâi de ce este important să trimiți un CV cu o scrisoare de intenție atașată.

În primul rând, o astfel de scrisoare îți oferă o șansă în plus la interviu. Rolul acesteia este de a face o scurtă introducere angajatorului, în care să-i prezinți motivele pentru care candidezi la jobul respectiv și să explici, pe scurt, de ce tu ai putea fi un angajat ideal. În al doilea rând, o scrisoare de intentie îți oferă și posibilitatea de a-ți evidenția, pe scurt, atuurile sau cele mai bune calificări pentru jobul respectiv.

Articolul continuă după reclamă

Reține, concizia este cuvântul-cheie. Gândește-te că specialiștii în HR au de parcurs zeci sau poate chiar sute de CV-uri, deci scrisoarea ta trebuie să iasă în evidență chiar de la primele rânduri, într-un mod profesionist. Așadar, nu te sfii să recitești ce ai scris și să vii cu o variantă mai bună, dacă textul anterior nu ți se pare convingător. Vei vedea că un text eficient și personalizat va arăta din capul locului că ai un mare interes pentru job și îți dorești suficient de mult să obții un interviu.

Când trebuie să trimiți o scrisoare de intenție

În primul rând, de fiecare dată când acest document este solicitat. Citește bine anunțul de angajare și vezi dacă se specifică acest lucru. Acordă atenție și formularului de aplicare, deoarece multe companii mari preferă această formă. Dacă există un câmp pentru încărcarea scrisorii de intenție, atunci trimite-o.

Nu uita că scrisoarea de intenție îți oferă oportunitatea de a include sau de a accentua detalii care pot scăpa din vedere recrutorului care se uită peste CV-ul tău. Totodată, poate clarifica anumite lacune din CV, precum pauzele de activitate, lipsa unor referințe sau imposibilitatea de a oferi anumite detalii standard pentru un CV. Nu în ultimul rând, scrisoare de intenție îi arată unui angajator și gradul tău de motivație, pentru că, de cele mai multe ori, candidații care nu catadicsesc să compună acest document pot fi văzuți drept persoane cărora nu le place să se implice.

Când nu trebuie trimisă o scrisoare de intenție

Prima situație în care trebuie evitată trimiterea unei scrisori de intenție este cea în care chiar compania care face recrutarea specifică în mod clar acest lucru. Nu insista să trimiți documente suplimentare dacă ți s-a cerut să nu faci asta. Nu vei impresiona pe nimeni, dimpotrivă, vei arăta că nu ai citit sau nu ai respectat indicațiile și s-ar putea chiar să fii penalizat pentru asta de către persoana care îți va citi CV-ul. Dacă ți-l va mai citi, în condițiile nerespectării indicațiilor pentru candidați.

De asemenea, dacă aplicarea se face pe o platformă online, iar formularul respectiv nu include niciun câmp pentru compunerea sau atașarea unei scrisori de intenție, nu încerca să modifici CV-ul sau destinația altor câmpuri pentru această scrisoare. Respectă cu strictețe indicațiile pe care le-ai primit.

O a treia situație, de evitat în general, este cea în care nu ai timp să compui o scrisoare de intenție bine scrisă, care să te pună în valoare. Decât să scrii un document mediocru, mai bine nu o face deloc. Atenție, însă: nu folosi acest lucru drept pretext ca să nu mai trimiți deloc scrisori de intenție. Fă-ți timp pentru a crea câteva modele de bază, pe care le poți modifica sau completa în funcție de jobul la care aplici.

Sursa foto: Shutterstock

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
V-aţi încuraja copiii să lucreze încă din facultate?
Observator » Ştiri sociale » Când trebuie să atașezi o scrisoare de intenție CV-ului tău