Cozi la medicii de familie, din cauza procedurii de dezinfectare a cardurilor de sănătate

De Redactia Observator.
Publicat: 24.10.2020, 10:21.
Actualizat: 24.10.2020, 10:29

Cardurile de sănătate sunt, din nou, obligatorii în cabinetele medicilor de familie. Însă, în contextul pandemiei, acestea sunt considerate de medici posibile surse de infectare cu SARS-CoV-2. Astfel, timpul de aşteptare la cabinete se măreşte, din pricina procedurii de dezinfectare a cardurilor.

De la începutul lunii octombrie nu mai poţi lua reţetă de la medicul de familie fără să prezinţi cardul de sănătate.

La Piteşti, 20 de oameni aşteaptă la uşa celui mai mare dispensar din oraş. Din cauza pandemiei, sunt nevoiţi să aştepte afară, iar acum, din aceeaşi cauză, aşteptarea lor se prelungeşte prin timpul de dezinfectare a cardurilor.

Medicii subliniază că oamenii poartă cardurile, de obicei, în portofel, alături de bani – alte potenţiale surse de infectare.

Dr. Mariana Boșneag, medic de familie: Dacă e să ne luăm după ce afirmă ceilalţi, pe plastic coronavirusul poate rezista 28 de ore.

Telemedicina, o soluție doar în anumite cazuri

Telemedicina, alternativa folosită din timpul stării de urgenţă şi până acum, mai poate fi folosită doar în cazul unor anumite afecţiuni, sau dacă pacienţii sunt izolaţi în alte zone ori nu se pot deplasa de la locuinţă.

Reporter: Pentru pacienţii cărora le trimiteţi pe telefonul mobil înţeleg de la dumneavoastră că, dacă nu introduceţi cardul de sănătate în cititor, medicul nu este plătit.

Dr. Mariana Boșneag, medic de familie: Da şi nu. Ca să fiu sinceră, este plătit. Numai că pe această plată convorbirea telefonică trebuie să dureze în jur de 15-20 de minute. Noi trebuie să o înregistrăm ca convorbire telefonică, în acelaşi timp te mai sună două telefoane.

Aceeaşi poveste şi în Bistriţa-Năsăud. Şi în cabinetele de aici există riscul creşterii timpului de aşteptare. Dar medicii preferă să ia toate măsurile necesare pentru a înlătura orice posibile sursă de infectare cu noul coronavirus.

Dr. Daniel Kiss, medic de familie: Sunt nişte timpi morţi în care am putea să consultăm pacientul în aproximativ cinci minute şi să-i dăm drumul.

O creştere a timpilor de aşteptare la cabinet este cu atât mai grea, cu cât iarna se apropie, iar în contextul pandemiei pacienţii sunt nevoiţi să aştepte afară.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.