Antena Meniu Search
x

Video Care este cel mai bun "tratament" pentru teama de zbor. Una din patru persoane suferă de aviofobie

Nici statisticile liniştitoare, nici faptul că avionul e considerat unul dintre cele mai sigure mijloace de transport din lume nu sunt argumente convingătoare pentru cei care se tem să zboare. Aviofobia îi împiedică pe mulţi să plece în vacanţa mult visată sau să se bucure de o călătorie relaxată. Echipa Observator a demontat temerile într-un simulator de zbor împreună cu experţi în aviaţie şi psihologi.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 13.04.2023, 22:27

Vezi și

Odată ce aeronava se desprinde de sol, mintea multor pasageri zboară şi ea către scenarii de film. La 33 de ani, Ionuţ a decis să nu mai lase teama de a călători cu avionul să îl împiedice să ajungă peste mări şi ţări. Primul pas: a mers într-un simulator de zbor.

Reporter: Când începea teama de zbor?

Ionuţ Grigore: Atunci când vedeai avionul; ajungeai în aeroport, ai văzut avionul.

Reporter: Ce simţeaţi, mai exact?

Pe acelaşi subiect

Ionuţ Grigore: O uşoară temere atunci când urci în avion şi nu ştii ce se va întâmpla şi cum vei ajunge la destinaţie. Automat, decolai, îţi transpirau mâinile: teamă, frică. 

Adina Popescu, psiholog: O fi frica de "cade avionul"? Sau o fi frica de moarte? Sunt lucruri diferite. 

Una din patru persoane care zboară cu avionul suferă de aviofobie

Una din patru persoane care zboară cu avionul suferă de aviofobie care se manifestă prin palpitații, stări de vomă, transpirații sau chiar dureri de cap şi musculare. Experţii vin cu argumente logice: există o şansă la câteva miliarde ca cineva să îşi piardă viaţa într-un accident aviatic. Iar turbulenţele care îi înfricoşează pe cei mai mulţi pasageri sunt normale.

George Barbu, director Şcoala Superioară de Aviaţie: Toate avioanele pot zbura - fie că au un motor, fie că au două, trei.  Avioanele nu cad ca un fier de călcat. Ele planează. Sunt multe situaţii când avioanele de linie au rămas fără ambele motoare, deasupra oceanului, şi au planat şi au aterizat în siguranţă pe plajă. 

Sunt situaţii-limită pentru care echipajul se pregăteşte de-a lungul întregii cariere.

Greta Neagu, reporter Observator: Piloţii şi însoţitorii de zbor sunt pregătiţi inclusiv pentru astfel de situaţii când, la bordul aeronavei, izbucneşte un incendiu. Chiar şi în acest caz, pasagerii trebuie să rămână calmi pentru ca lucrurile să se rezolve cât mai repede cu putinţă. 

Exerciţii pentru evacuarea de urgenţă

Pilot instructor: Unul din exerciţiile efectuate reprezintă evacuarea de urgenţă ce trebuie efectuat într-un timp cât mai scurt şi într-o manieră ordonată şi calmă. 

George Barbu, director Şcoala Superioară de Aviaţie: Să ne păstrăm calmul. Să avem încredere că cei care se află la comanda avioanelor ştiu ce au de făcut. 

Pregătirea unui zbor începe cu cel puţin o oră înainte de momentul îmbarcării pasagerilor. Se fac verificări tehnice şi se actualizează prognoza meteo pentru intervalul în care se desfăşoară călătoria. Dincolo de asigurările specialiştilor, cel mai bun tratament pentru aviofobie e ceva la care puţini se gândesc.

Adina Popescu, psiholog: Mai multe zboruri. Este esenţială o modificare în gândire. 

În timpul călătoriei, se recomandă tehnici de relaxare, consumul de apă, muzică, filme sau cărţi. Şi, până la urmă, frica de avion îşi va lua şi ea zborul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Care este cel mai bun "tratament" pentru teama de zbor. Una din patru persoane suferă de aviofobie