Carne cu antibiotice în România. Medicamente găsite în sute de kilograme de carne, chiar şi în miere
După gheaţa cu bacterii, românii au consumat şi carne cu antibiotice! Peste o tonă de oaie, porc şi viţel, toate tratate cu medicamente, au descoperit inspectorii în magazine. Chiar şi în miere au găsit substanţe ce provoacă alergii şi scad imunitatea, dacă sunt folosite în exces.
După gheaţa cu bacterii, românii au consumat şi carne cu antibiotice! Peste o tonă de oaie, porc şi viţel, toate tratate cu medicamente, au descoperit inspectorii în magazine. Chiar şi în miere au găsit substanţe ce provoacă alergii şi scad imunitatea, dacă sunt folosite în exces. Carnea periculoasă de pe rafturi îl îngrijorează şi pe ministrul Agriculturii, care le-a cerut inspectorilor să dea amenzi.
Drumul antibioticelor începe din farmaciile veterinare spre farfuriile românilor. Un control al inspectorilor de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară a scos la iveală loturi întregi de carne cu antibiotic. Aceleaşi substanţe au fost găsite şi în 200 de kilograme de miere.
În farmacii, antibioticele pentru animale trebuie să fie vândute doar cu reţetă de la medic. Şi numai pentru tratarea unor boli, nu în scopuri preventive. În realitate, se obţin fără nicio restricţie, cu încălcarea legii.
FĂNICA ANTON, producător
Acasă când ia un kg de carne şi ajunge acasă, mai rămâne cu 600 de grame, restul e numai apă.
Efectele pe care aceste medicamente le au asupra consumatorilor de carne sunt periculoase. Provoacă reacţii alergice, dermatite sau chiar scăderea imunităţii copiilor.
ALEXANDRU RAFILA, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie
Consumam carne care are cantitati de antibiotic ca urmare a alimentatiei animalelor, iar acest lucru genereaza rezistenta la propriile noastre bacterii.
La fel de nocive sunt şi antibioticele sau hormonii care sunt folosiţi, ilegal, de fermieri, pentru a accelera creşterea puilor. De zece ani, utilizarea aditivilor alimentari este interzisă la noi. Cum controalele ajung greu la toate fermele din ţară, autorităţile lasă problema pe seama bunei credinţe a fermierilor.
NISTOR MAIEREAN, medic veterinar
Niciodată medicul veterinar nu are timpul necesar de a fi permanent la orişice administrare stabilită de dânsul. Deci fizic nu are cum să fie, mai ales la comune, unde animalele se întind pe o suprafaţă mare.
Uniunea Europeană a interzis încă din 2006 folosirea antibioticelor pentru stimularea creşterii animalelor. Cu toate acestea, în lume, peste 80 la sută din consumul de antibiotice merge în această industrie, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰