Antena Meniu Search
x

Ce se ASCUNDE în spatele incendiilor de pădure din Semenic: Anchetă a Corpului de Control al ministrului Apelor şi Pădurilor, după dezvălurile făcute de senatorul Mihai Goțiu

Corpul de Control al ministrului Apelor şi Pădurilor va face verificări în Parcul Naţional Semenic, au anunţat marţi reprezentanţii ministerului, după ce săptămâna trecută senatorul USR Mihai Goţiu a solicitat o anchetă a Corpului de Control al prim-ministrului cu privire la incendiile care au avut loc în Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului.

Corpul de Control al ministrului Apelor şi Pădurilor va face verificări în Parcul Naţional Semenic, au anunţat marţi reprezentanţii ministerului, după ce săptămâna trecută senatorul USR Mihai Goţiu a solicitat o anchetă a Corpului de Control al prim-ministrului cu privire la incendiile care au avut loc în Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului.

"Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) a luat act de declaraţiile publice făcute de domnul senator Mihai Goţiu, vicepreşedinte al Senatului României, prin care se solicită efectuarea unui control asupra unor presupuse nereguli în Parcul Naţional Semenic. În baza afirmaţiilor făcute de un membru al Parlamentului şi considerând că este inacceptabil ca asupra instituţiilor care funcţionează în subordinea sau sub autoritatea MAP să planeze suspiciuni de orice natură, ministrul Apelor şi Pădurilor, doamna Adriana Doina Pană, a dispus Corpului de Control al Ministrului să demareze, de urgenţă, un control în zona menţionată”, anunţă ministerul.

Astfel, începând de marţi, reprezentanţii ministerului vor face controale în Parcul Naţional Semenic şi vor analiza documentele de la instituţiile de regim silvic care se ocupă de administrarea parcului, pentru verficarea modului în care au fost respectate amenajamentul silvic şi prevederile legale în ceea ce priveşte valorificarea lemnului, precum şi efectuarea lucrărilor de împădurire şi întreţinere a culturilor.

Reprezentanţii ministerului precizează că specialiştii Corpului de Control pot verifica doar aspectele ce ţin de regimul silvic şi nu au atribuţii legale pentru a constata dacă afirmaţiile senatorului Mihai Goţiu sunt adevărate sau nu, precum cauza producerii incendiilor din parc.

Pe acelaşi subiect

Goțiu: Ștergerea urmelor, dupa ce am fost acolo

În data de 14 iulie 2017, un incendiu a izbucnit pe partea dreaptă a Drumului Judeţean 582 E la 3 km de la Pasul Prislop înspre Platoul Semenic. Incendiul a avut nevoie de 3 zile ca să fie stins, a afectat 2,7 hectare pe care erau oficial 13.500 puieți de rășinoase. Amplasamentul se află pe raza Ocolului Silvic Văliug, din județul Caraș Severin. Bucata de teren pârjolită de flăcări e cea care cu o zi înainte de declanșarea incendiului a fost arătată cu degetul ca fiind ”cu probleme” de către Mihai Goțiu, vicepreședintele Senatului României.

În 19 iulie, senatorul USR Mihai Goţiu i-a solicitat premierului efectuarea unei anchete cu privire la aceste incendii.

Interpelarea senatorului USR Mihai Goțiu a venit după ce în perioada 7-9 iulie a efectuat o vizită de documentare, împreună cu consilieri și specialiști în silvicultură și biodiversitate, în Parcurile Naționale Semenic – Cheile Carașului și Cheile Nerei – Beușnița (din județul Caraș-Severin). La finalul documentării, Mihai Goțiu a anunțat în mod public că va întocmi un raport, pentru colegii lui din Parlament, cu neregulile și abuzurile constatate, raport care să stea la baza unor modificări legislative, că va pregăti o listă de întrebări pentru Romsilva (administratorul parcurilor) și că va realiza un film destinat publicului larg.

”Guvernul și toate autoritățile publice cu atribuții în domeniu au obligația de a cerceta informațiile și temerile exprimate deja în presa locală, conform cărora incendiul ar avea legătură cu ștergerea urmelor neregulilor și abuzurilor constatate de mine în zonă”, a declarat Mihai Goțiu.

”Din păcate, acest incendiu le este foarte convenabil celor de la Romsilva. Acum pot să spună ce vor despre numărul de puieți plantați în mod real (nu pe hârtie) după tăierile din zonă, despre modul în care au fost respectate regulamentele silvice atât în timpul tăierilor, cât și ulterior, despre controalele și măsurile luate în timpul exploatării și până zilele trecute. Sunt însă, în continuare, multe întrebări la care aștept răspuns, începând de la cele legate de legitimitatea tăierilor într-un parc național, îndeplinirea procedurilor legale de avizare și contractare a tăierilor, de ce s-au plantat puieți de conifere în locul unei păduri de foioase și multe altele”, a spus senatorul USR.

În interpelarea adresată premierului Mihai Tudose, vicepreședintele Senatului enumeră peste 50 de întrebări legate de tăierile și de incendiile din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului la care așteaptă răspunsuri în urma anchetei Corpului de Control. Pe lângă prim-ministru, interpelarea a fost pusă și în atenția miniștrilor Mediului și cel al Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, respectiv Doina Pană.

Sursa: News.ro, usr.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Ce se ASCUNDE în spatele incendiilor de pădure din Semenic: Anchetă a Corpului de Control al ministrului Apelor şi Pădurilor, după dezvălurile făcute de senatorul Mihai Goțiu