Antena Meniu Search
x

Curs valutar

5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să îți cumperi o bicicletă electrică

Ținând cont de faptul că o bicicletă electrică este luată în calcul pentru transportul personal, producătorii au venit pe piață cu multe modele și cu diverse caracteristici tehnice, astfel că trebuie să alegem cu atenție modelul care ni se potrivește înainte de a face o achiziție de acest gen.

de Redactia Observator

la 02.12.2019 , 16:44

Ținând cont de faptul că o bicicletă electrică este luată în calcul tot mai mult pentru transportul personal, producătorii au venit pe piață cu multe modele și cu diverse caracteristici tehnice, astfel că trebuie să alegem cu atenție modelul care ni se potrivește înainte de a face o achiziție de acest gen.

Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le iei în calcul înainte de a face achiziția propriu zisă?

  1. Stabilește precis împrejurimile în care vei folosi bicicleta electrică

Articolul continuă după reclamă

Este foarte important să stabilești scopul pentru care cumperi o bicicletă electrică, iar în funcție de asta poți alege mai ușor dintre multiplele modele pe care le găsești astăzi pe piață.

De exemplu, dacă o folosești urban doar pentru deplasarea la serviciu și înapoi, să zicem că faci un drum de aproximativ 10-20km, atunci trebuie să te îndrepți spre un model mai ușor ca greutate fizică, deoarece îți va fi mai simplu șă te strecori printre mașinile care stau minute întregi la semafor.

Dacă îți place mai mult pedalatul și crezi că o să folosești bicicleta electrică și cu alt scop, de exemplu atunci când pleci în diverse deplasări (delegații, concedii, în vizită la rude), recomandarea este să te îndrepți către un model pliabil, pentru că este mult mai ușor de transportat, mai ales dacă o depozităm în portbagajul mașinii. O bicicletă electrică pliabilă se pretează la fel de bine ca și una nepliabilă, pentru o navetă de exemplu de 10-20km, dar are și acest atu, că poate fi mai ușor transportată pe distanțe mai mari, când nu este în funcțiune.

Dacă locuiești în zone mai puțin aglomerate, de exemplu în mediul rural și nu intenționezi să transporți bicicleta cu trenul, mașina etc, te poți îndrepta spre un model mai confortabil ca și șezut sau cu un design mai atipic, însă să știi că vor fi mai grele.

  1. Stabilește câți bani vrei să investești în bicicleta electrică pe care urmează să o achiziționezi

Un alt criteriu important care stă la baza unei investiții într-o bicicletă electrică este bugetul. Ca și sfat la acest capitol este să ne uităm din nou la punctul de mai sus, să vedem cât vom folosi acest vehicul și atunci cu siguranță vom decide mai ușor ce buget să alocăm.

Dacă folosim bicicleta pe distanțe mici, nu avem trafic foarte aglomerat și nu o folosim zi de zi, se pretează o bicicletă electrică „low cost” pentru că este întreținerea mai ieftină și nici investiția inițială nu este foarte mare.

  1. Ce fel de baterie îmi trebuie?

La fel, după ce am parcurs pașii de mai sus, trebuie să ne decidem asupra bateriei. Cele mai cunoscute modele de baterii pe piața din România sunt Litiu-Ion și Plumb Acid (Cu Gel, VRLA).

Deși viitorul este Litiu-ion, persoanele care folosesc mai puțin bicicleta electrică sau persoanele mai în vârstă, încă preferă acumulatorii VRLA (Plumb Acid cu GEL, fără întreținere) din două motive:

  • sunt mai ieftini când vine timpul înlocuirii acestora;

  • bicicleta electrică dotată din fabrică cu astfel de acumulatori este în sine mai ieftină.

Dezavantajele acumulatorilor VRLA este că trebuie să le acordați o atenție mai sporită pentru întreținere, altfel îți pierd repede proprietățile. Dacă sunt întreținuți ca la carte, pot ajunge și la un număr de 400 cicluri complete încărcare-descărcare.

Dacă ai drumuri scurte dar multe de parcurs prin oraș, trebuie să încarci bateria oricând ai nevoie și nu poți aștepta până aceasta va fi 100% încărcată, se recomandă să te îndrepți spre o bicicletă electrică cu acumulator Litiu-Ion. Alt avantaj al acestui tip de acumulator este că este mult mai ușor.

Dezavantajul acumulatorului Litiu-Ion este costul mai mare la schimbarea acestuia când durata de viață se apropie de epuizare.

  1. Am de unde să cumpăr piese de schimb?

Cum spuneam și la începutul articolului, datorită cererii mari, pe piață sunt fel și fel de modele de biciclete electrice. Mare atenție la ce furnizori alegeți, deoarece foarte mulți nu vă mai pot ajuta cu service pentru vehicule după achiziție și asta este foarte frustrant. Cu siguranță o să găsiți rezolvare până la urmă, dar este mult mai multă bătaie de cap.

Cel mai simplu este să întrebați înainte de cumpărare furnizorul dacă are piese de schimb și eventual să vă ofere un preț pentru piesele de bază: controller, anvelope, acumulator.

  1. Legislația în vigoare

Probaibl că cel mai important criteriu înainte de a achiziționa un model anume de bicicletă electrică este să vă asigurați că acel model respectă legislația în vigoare pentru a putea circula cu ea pe drumurile publice, asta dacă nu o cumpărați exclusiv pentru activități recreative pe care le desfășurați în afara locurilor publice (concursuri, pe munți).

O bicicletă asistată electric trebuie să respecte următoarele cerințe pe care le găsiți în certificatul său de conformitate: să aibă viteza maximă asistată de 25 km/h și motorul să fie de 250W.

Se pot conduce pe drumuri publice și biciclete electrice cu motor mai mare sau viteză mai mare, însă acestea trebuie să vină de la vânzător însoțite de Carte de Identitate emisă de RAR, cu care să urmați procedurile legale în vederea înregistrării în circulație.

Informații oferite de www.bimax.ro

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
V-aţi încuraja copiii să lucreze încă din facultate?
Observator » Ştiri sociale » 5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să îți cumperi o bicicletă electrică