Antena Meniu Search
x

Chirii ca în vest, salarii ca în est! În centrul Capitalei, chiria e cât salariul mediu

Chirii ca în vest, salarii ca în est! Este un fenomen cu care se confruntă în ultimii ani România. În centrul capitalei, chiria a ajuns cât un salariu mediu, aproape 3.000 de lei. Sunt şi români care profită din plin de evoluţia pieţei.

de Redactia Observator

la 19.01.2020, 23:08

Vezi și

Chirii ca în vest, salarii ca în est! Este un fenomen cu care se confruntă în ultimii ani România. În centrul capitalei, chiria a ajuns cât un salariu mediu, aproape 3.000 de lei. Sunt şi români care profită din plin de evoluţia pieţei. Cumpără locuinţe doar pentru ca mai apoi să le închirieze. Iar rata la bancă se plăteşte practic singură. 

Cumpărarea unui apartament pe care apoi să-l închirezi a ajuns o afacere în România. Cu atât mai mult cu cât piaţa e în continuă creştere.

Asistam la un fenomen destul de interesant în ultimul timp. Familii tinere, cu copii mici, care se gândesc ce vor face copiii lor peste 20 de ani. Și atunci își fac un calcul, chiar dacă au azi o proprietate unde locuiesc cu familia, își iau în calcul sa achizitioneze o a doua proprietate ca investitie pe care, pana când copiii cresc, o închiriază, iar valoarea chiriei acoperă de cele mai multe ori rata la bancă. Iar peste 20 de ani, când copilul este adult, are o proprietate.

Preţul e dictat de zonă, de numărul de camere şi de confortul oferit.

Pe acelaşi subiect

Se caută chiar şi locuinţele aflate în afara oraşului pentru că au alte avantaje. Cum ne apropiem zona centrală, chiriile cresc.

Când discutam de o zona buna, aproape de metrou, o garsoniera este 350 de euro și tinde, pentru cele de lux, sa atingă 500 de euro.

Adică peste 2.300 de lei. Mult chiar şi pentru românii cu venituri medii de 3.000 de lei. 

Imobilele din centrele marilor oraşe sunt scumpe sau foarte scumpe și au acces la ele doar cei care au venituri suficiente și substanţiale. Cei care au venituri mici, sunt nevoiţi să se retragă către zonele marginaşe, unde preţurile sunt mai mici.

Chiriile au explodat, în ultimii 12 ani preţurile au crescut cu 50-60 la sută, arată datele Eurostat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Chirii ca în vest, salarii ca în est! În centrul Capitalei, chiria e cât salariul mediu