Antena Meniu Search
x

Video Comuna care stă pe o "mină de aur". Localnicii încălzesc caloriferele cu apă geotermală şi plătesc de 10 ori mai puţin întreţinerea

Omul gospodar îşi face iarna car, iar vara.... îşi extinde sistemul de încalzire cu apă geotermală! La Lovrin, în Timiș, peste 100 de proprietari de imobile au semnat deja antecontracte de racordare, după ce iarna trecută au avut facturi și de 10 ori mai mari față de cei care se încălzeau cu apa fierbinte venită din adâncuri. Administrația locală se pregătește să înceapă lucrările de extindere a sistemului, cu 3,5 milioane de euro, bani europeni.

de Redactia Observator

la 27.07.2023, 18:16

Vezi și

În comuna Lovrin, sistemul de încălzire cu apă geotermală funcționează din anii 80. În cei peste 40 de ani, reţeaua s-a degradat și are nevoie de reparaţii capitale. 

Localnic: Aici am o pierdere de 7 – 8 grade iarna.

Cât plătesc factura pentru încâlzire locatarii

Chiar și așa, toate blocurile din localitate şi instituţiile publice se bucură iarna de beneficiile preţioasei resurse naturale.

Pe acelaşi subiect

Doamna Maria are apă geotermală prin calorifere de mai bine de 8 ani. Iarna, are în casă 28 de grade. Factura pentru încălzire nu depăşeşte 300 de lei, pentru un apartament de 60 de metri pătrați. 

Reporter: Cât de important e sistemul ăsta de apă geotermală?

Maria Bârluț, locatară: Nu pot să spun în cuvinte. 

Reporter: Ce e cu teracota?

Maria Bârluț, locatară: E piesă de muzeu!

Alții abia așteaptă extinderea sistemului

Locatară: Am avut şi 3.300 de lei pe luna curent. Până am pus pompa de căldură. 

Sistemul va fi extins cu ajutorul banilor europeni. În total, 3,5 milioane de euro! 

Vasile Graur, primar Lovrin: În jur de 120 de cetăţeni, de locuinţe au semnat în plus pentru extinderea sistemului de încălzire. În fiecare an sistemul s-a extins dar, cand e tortul mic şi multă lumea vrea să guste, nu poate să facă față şi atunci centrala termică trebuie extinsă. 

Ştrandul cu apă termală vizitat de străini

La Lovrin, funcționeaza şi un strand căutat de oamenii din ţară şi din străinătate. Apa vine de la aproape 3.000 de metri adâncime.

Iulia Pop, reporter Observator: Ştrandul termal de la Lovrin este unic în România pentru că în această piscină ajunge apă forată de la 2.800 de metri. Este răcită natural pe această pantă pentru că din pământ vine cu o temperatură cuprins între 70 – 80 de grade Celsius.

Lucrările la extinderea sistemului vor începe în câteva săptamâni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Comuna care stă pe o "mină de aur". Localnicii încălzesc caloriferele cu apă geotermală şi plătesc de 10 ori mai puţin întreţinerea