Video Beneficiile scrisului de mână în era digitală: "Prezintă niște avantaje enorme în raport cu alte medotde de învățare"
Lipsa scrisului de mana poate duce la probleme de memorie şi chiar si de vorbire, spun medicii. Grav este că scrisul de mână începe să dispară chiar și de la orele de curs și asta pentru că, în unele instituții de învățământ, s-au introdus dispozitive digitale, care le permit elevilor să aibă acces la materiile predate. Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a lansat un proiect educațional unic, sub forma unui concurs, prin care se dorește încurajarea scrisului de mână, cu ajutorul tehnologiilor moderne. Școala învingătoare poate câștiga un laborator modern de informatică.
Concursul Şcoala Viitorului este unul de creativitate și constă în prezentarea activității cadrelor didactice și a modului în care acestia isi sustin o oră de curs folosind tehnologia digitală.
Gabriela Maalouf, expert Clubul de Excelenţă al FDVDR: Beneficiile scrisului de mână sunt multiple și în principal în dezvoltarea abilităților cognitive. Centrul limbajului este în emisfera stângă a creierului în timp ce imaginile și grafică sunt în emsifera dreapta... atunci când citim și apoi scriem ceva ce am azuit sau ne dorim, activăm creierul în totalitate. Este foarte important mai ales în era în care stăm foarte mult în față ecranelor.
Dr. Alexandra Chiriac, medic neurolog: Este foarte important atunci când învățăm să scriem...să scriem zilnic și nu într-un mod în care cei mici să fie obligați ci să le facă plăcere...îi ajută să vobească, să memoreze..să învețe limbi străine.
Cătălin Anghelache, neuro change practitioner: Scrisul de mână prezintă niște avantaje enorme în raport cu alte medotde de învățare în cazul meu ...nu poți obține legături pe care le poți obține în timpul scrisului, tipuri de informaţii...la fel de bine și profund cum le ob atunci când scrii.
Adevărata bătălie pentru marele premiu va începe în toamnă iar la concurs pot participa echipe formate doar din elevi sau echipe formate din elevi si profesori. Proiectele vor fi evaluate de către un juriu format din profesori, psihologi dar si specialisti în tehnologie.
Dănuţ Eremenco, expert Clubul de Excelenţă al FDVDR: Asta încercăm prin acest demers, prin acest program să facem astfel încât elevii să nu simtă și aceste beneficii să se regăsească și în mediul digital. Asta pentru că tehnologia folosită de elevi și profesori să fie invizibilă, să nu pună probleme și să permită acea dezvoltare și creativitate de care avem nevoie.
Petre Crăciun, scriitor: Eu scriu de mână în fiecare zi și chiar de mai multe ori pe zi. Sunt scriitor și folosesc foarte multe stilouri, scriu numai cu stiloul literatură pentru copii. Am o ofertă mare de stilouri și în momentul când mă apuc să scriu trebuie să fiu atent și să mă decid cu care dintre ele scriu. Am și caiete speciale pe care le aleg cu grijă.
De altfel, doi profesori de la școala câștigătoare vor merge la Dusseldorf, în Germania, la un curs de specializare, pentru a învăța cum să integreze beneficiile scrisului de mână, în educația digitală.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰