Antena Meniu Search
x

Discuţii aprinse pe tema participării copiilor la protestele din Piaţa Victoriei

Vezi și

Protestele din Piaţa Victoriei au pus pe masa dezbaterilor un subiect sensibil. Trebuie sau nu să participe şi copiii la proteste? Legal, e voie. Dar pot fi date şi amenzi în anumite situaţii. Protecţia Copilului a primit deja sesizări anoninime.

Astfel de "mini-declaratii" au tot fost auzite în Piaţa Victoriei aproape în fiecare seară de protest. Dar prezenţa celor mici printre petarde şi sticle incendiare a stârnit discuţii şi controverse, apoi a făcut chiar obiectul unor sesizări către Protecţia Copilului. 

Autoritatea pentru Protecţia Copilului a reacţionat şi a reamintit părinţilor un articol de lege potrivit căruia: "Copiii nu pot fi folosiţi sau expuşi de către părinţi sau reprezentanţi legali, (...) în scopul de a obţine avantaje personale/instituţionale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice." 

-În cazul în care se constată că este o încălcare a legii atunci asta o poate face poliţia locală care sunt cei care constată dacă există sau nu o contravenţie şi dacă da care este sancţiunea care se aplică 

Pe acelaşi subiect

Amenzile sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei, însă ele pot fi aplicate doar în situaţii cu adevărat periculoase. De pildă, dacă minorul nu are încă judecată deplină dar poartă la gât un mesaj pe care, evident, nu şi-l poate asuma. Sau dacă nu i se respectă dreptul la siguranţă. 

-În situaţia în care părintele are cunoştinţă că la manifestaţia respectivă pot fi acţiuni violente este obligatoriu şi nu doar recomandat ca părintele să mergă singur şi nu cu copilul. 

În acelaşi timp, organizaţiile cu rol de protecţie ale drepturilor copilului transimt: "Copilul dispune de libertatea de exprimare și de participare la acțiuni, evenimente publice ori întruniri paşnice, principiu fundamental consacrat și în Convenția ONU."

Dezbaterea din ultimele zile asupra acestui subiect i-a îndârjit însă şi mai tare pe unii părinţi. Aşa că au anunţat că vor petrece şi ziua de mâine cu copiii lor, în piaţă. 

Lecţia de democraţie - aşa cum a fost anunţată pe siteurile de socializare -  ar trebui să înceapă la ora 11.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Discuţii aprinse pe tema participării copiilor la protestele din Piaţa Victoriei