Antena Meniu Search
x

Actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, dar şi fostul edil, Gheorghe Ciuhandu, sunt suspecţi de abuz în serviciu

Procurorii DNA au deschis un dosar uriaş privind retrocedările ilegale din Timişoara. Actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, dar şi fostul edil, Gheorghe Ciuhandu, sunt suspecţi de abuz în serviciu. Explicaţii în faţa anchetatorilor au dat şi un fost viceprimar şi un fost director din Primărie.

Vezi și

Procurorii DNA au deschis un dosar uriaş privind retrocedările ilegale din Timişoara. Actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, dar şi fostul edil, Gheorghe Ciuhandu, sunt suspecţi de abuz în serviciu. Explicaţii în faţa anchetatorilor au dat şi un fost viceprimar şi un fost director din Primărie.

-Vă garantez că nu am nicio treabă cu corupţia. Am primit un telefon să fiu la ora 10 jumate, vă spun când ies, bine?

Un apel care a zguduit administraţia locală din Timişoara. Rând pe rând, primari şi funcţionari publici care s-au perindat pe la Primărie au dat explicaţii în faţa procurorilor DNA din Bucureşti. Primul pe listă, edilul Nicolae Robu. După aproximativ două ore de audieri, edilul şi-a susţinut, din nou, nevinovăţia.

-La Primăria Timişoara, ca peste tot în ţară, s-au vândut apartamente din proprietatea statului sau ale municipiului în baza legii 112/1995. Se pare că s-au vândut  circa o mie de apartamente cu încălcarea legii, adică şi către chiriaşi care au semnat contractul de închiriere după data intrării în vigoare a acelei legi.

Pe acelaşi subiect

Contracte "cu dedicaţie" ar fi semnat şi fostul primar, Gheorghe Ciuhandu, în timpul celor patru mandate în fruntea oraşului de pe Bega. 

-Am fost chemat aici şi mi s-a spus că sunt suspect într-un dosar care vizează nişte vânzări de locuinţe în perioada când am fost primar. Reproşul e clasic, abuz în serivicu. Ştiţi că asta e boala naţională.

O boală naţională care, spun procurorii, a prejudiciat statul român cu nu mai puţin de 40 de milioane de euro. Aproape o mie de clădiri naţionalizate ar fi fost retrocedate, ilegal, sub semnătura celor doi edili, potrivit DNA. Beneficiari ar fi fost interlopi şi oameni influenţi din Timişoara, care au pus mâna pe imobile la preţuri de nimic. Cel mai cunoscut exemplu - clanul Cârpaci - implicat în mai multe scandaluri imobiliare în oraş. 

-Ştiţi cumva să fi fost printre beneficiari de-a lungul istoriei şi oameni influenţi din Timişoara?

-Ce vă pot eu spune este că în 2013 am cerut să se investigheze toate transferurile de proprietate de la statul român sau de la municipiul Timişoara către diverşi privaţi  şi am menţionat inclusiv clanuri.

Clanul Cârpaci are 144 de proprietăţi, dintre care majoritatea în centrul vechi al oraşului. Unele dintre ele, parte din acest dosar.

La începutul lui 2016, unul dintre liderii clanului, Ionelaş Cârpaci, a fost condamnat la zece ani de închisoare cu executare pentru vânzări ilegale de terenuri în oraş, retrocedate fictiv. În dosarul actual, alături de cei doi edili ai Timişoarei, au mai fost puşi sub acuzare şi Martin Staia, fost director în cadrul Primăriei,  Dan Diaconu, viceprimar şi Traian Stoia, fost viceprimar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, dar şi fostul edil, Gheorghe Ciuhandu, sunt suspecţi de abuz în serviciu