Antena Meniu Search
x

Cum să-ți amenajezi bucătăria atunci când dispui de foarte puțin spațiu

Indiferent că are un metru pătrat sau zece, niciodată nu ești destul de mulțumit de mărimea bucătăriei tale. Deseori, se întâmplă acest lucru pentru că nu acorzi suficientă atenție anumitor aspecte importante legate de designul unui astfel de spațiu.

de Redactia Observator

la 27.01.2020, 11:54

Cum să-ți amenajezi bucătăria atunci când dispui de foarte puțin spațiu - Shutterstock

Indiferent că are un metru pătrat sau zece, niciodată nu ești destul de mulțumit de mărimea bucătăriei tale. Deseori, se întâmplă acest lucru pentru că nu acorzi suficientă atenție anumitor aspecte importante legate de designul unui astfel de spațiu. Indiferent că ești pasionat de gătit sau nu, îți dorești ca bucătăria să fie un loc în care să te simți bine după o zi de muncă obositoare sau să-ți savurezi cafeaua de dimineață după un mic dejun delicios și, în general, să ai loc să te miști. 

Mai jos, sunt câteva idei prin care poți amenaja eficient bucătăria, chiar și atunci când dispui de foarte puțin spațiu.

Alege un design pe verticală

Atunci când fiecare centimetru este important, ca să mai câștigi un pic de spațiu este bine să studiezi pereții bucătăriei tale și, cu ajutorul unui designer, să exploatezi toată suprafața lor pe verticală. Nu întotdeauna dulapurile masive sunt soluția, ci corpurile mai mici, dar în care poți ordona foarte multe lucruri. Apoi, rafturile supraetajate care se întind până aproape de plafon reprezintă altă variantă eficientă. În plus, toate cuțitele pe care le folosești la gătit pot fi agățate în suporturi pe perete. La fel ar fi indicat să procedezi și cu alte cratițe sau tigăi cu mânere ce îți permit o astfel de depozitare.

Ca să poți beneficia, însă, de toate avantajele pe care ți le oferă designul pe verticală, mai este un aspect la care este bine să fii atent. Este vorba de chiuveta din bucătăria ta. Astfel, este indicat ca ea să fi mică și incorporabilă, la fel ca și alte electrocasnice din încăpere, cum sunt cuptoarele, hotele, mașinile de spălat vasele sau rufele. Apoi, asigură-te că atunci când alegi accesoriile pentru chiuvetă, cum ar fi cele din categoria baterie bucatarie, să te îndrepți către un model nu foarte înalt. Astfel, vei putea monta chiar deasupra chiuvetei un raft mai mic pentru a depozita detergentul pentru vase sau un săpun lichid, de pildă. 

Folosește toate colțurile bucătăriei

În general, spațiile din colțuri sunt ignorate complet, dar ele reprezintă un mod de a mai salva câțiva centimetri buni. Montează în câteva astfel de locuri rafturi pe care să pui diverse recipiente cu mirodenii și condimente sau vase din bambus. De asemenea, ai posibilitatea să construiești în colțuri suporturi suspendate pentru ustensilele de gătit cum sunt strecurători, spatule ori clești. 

Totodată, poți opta pentru dulapuri mici din lemn sau din plastic unde să pui șervețelele ori tacâmurile. O altă variantă ar fi să transformi spațiile de acest fel în mici cămăruțe în care să depozitezi conserve, murături și gemuri, de pildă. 

Asigură-te că ai suficientă lumină

Indiferent cât de mică ar fi bucătăria ta, asigură-te că ai suficientă lumină. Există două aspecte de care este bine să ții cont: rolul funcțional al luminii și acela de a crea atmosfera potrivită pentru o cină în familie ori un mic dejun energizant. Pentru un design eficient și atractiv, ai nevoie de trei tipuri de lumină în bucătăria ta: 

  • lumina de lucru – te ajută să iluminezi exact suprafețele de care ai nevoie la un moment dat; este vorba, de exemplu, despre leduri care pot fi amplasate în interiorul dulapurilor sau becurile de la hotă;

  • lumina de accent – pentru a accentua un anumit obiect din bucătărie, cum este masa pe care mănânci;

  • lumina generală – pe care o folosești pentru ambianță.

Studiile realizate de psihologi și sociologi în mai multe restaurante din lume au arătat că designul este foarte important pentru obiceiurile pe care și le fac oamenii în ceea ce privește hrana. De pildă, lumina cu intensitate mică are rolul de a-i uni pe cei care stau la masă, îi determină să vorbească mai încet și mai cald și să se bucure în liniște de preparatele culinare. Așadar, e bine să știi cum să combini tipurile de lumină din bucătăria ta, astfel încât să creezi atmosfera potrivită pentru activitățile pe care le desfășori acolo: gătești, iei cina în familie, speli vasele și așa mai departe. 

În bucătărie îți petreci cea mai mare parte din timpul activ și, atunci când spațiul nu este deloc în favoarea ta, ești nevoit să găsești soluții pentru a folosi cât mai eficient fiecare loc pe care îl ai la dispoziție. Reține că, până la urmă, cel mai mai important lucru nu este să optezi pentru un design impecabil din punct de vedere estetic, ci pentru unul care este funcțional, iar metodele cum sunt cele mai sus îți pot fi de ajutor în acest sens.

Sursa foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Cum să-ți amenajezi bucătăria atunci când dispui de foarte puțin spațiu