DEZVĂLUIRI incredibile făcute de Lia Olguța Vasilescu: "A fost o adevărată SECRETOMANIE. Totul s-a discutat la partid" (VIDEO)

Publicat: 05.04.2017, 11:07.
Actualizat: 05.04.2017, 11:20

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a făcut dezvăluiri incredibile despre noua Lege a salarizării, declarând că "a fost o secretomanie această lege" şi că s-a lucrat, în proporţie la 80%, la sediul PSD, şi nu la minister.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a făcut dezvăluiri incredibile despre noua Lege a salarizării, declarând că "a fost o secretomanie această lege" şi că s-a lucrat, în proporţie la 80%, la sediul PSD, şi nu la minister.

Invitată în emisiunea Sinteza Zilei, Lia Olguța Vasilescu a vorbit despre legea salarizării, care a pornit inițial din vechea lege a Rovanei Plumb, şi care a fost ținută la secret pentru a se putea corecta disfuncționalitățile.

Citeşte şi Cât vor câştiga medicii, profesorii, militarii sau procurorii. Dezvăluiri de ULTIMĂ ORĂ despre GRILA SALARIILOR din România pentru următorii 5 ani

"Iniţial pornisem pe legea Rovanei Plumb. Eu m-am gândit să o aplicăm direct pe aceea, mai ales că avea acordul sindicatelor pe ea, dar mi-am dat seama că e imposibil, pentru că aveam o anvelopă de 32 miliarde lei şi 56% creştere a salariilor. Aceste salarii creşteau cu un procent destul de apropiat unul de celălalt, în sensul că discrepanţele de fapt se adânceau pentru că o persoană cu un salariu mare primind acelaşi un procent cu o persoană cu salariu mic nu făcea altceva decât să adâncească inechităţile. Am stat foarte mult de vorbă, am avut şi eu vreo trei variante pe care le-am tot discutat. Din fericire am avut consilieri buni care au lucrat pe această lege şi care cunoaşteau legislaţia după '89 încoace toată. A trebuit să înţelegem în primul rând cum s-a ajuns aici, în acest haos. Bineînţeles, ne-a trebuit o sumă de mare de bani ca să corectăm aceste inechităţi. Ne ducem până în anul 2022 ca să le putem corecta. Banii aceştia sunt prinşi în programul de guvernare. 32 de miliarde lei până în 2020, acolo e prevăzută creşterea cu 50% a salariului", a spus Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii a precizat că anvelopa salarială va creşte cu circa 10 miliarde lei anual şi că, la ora actuală, pentru salarizare se plăteşte 7,5% din PIB. "Noi estimăm să ajungem cu ea la 10% din PIB. În UE media este mult mai mare. Este între 12 şi 14%", a completat ministrul Muncii.

"S-a discutat mai mult la partid, s-a lucrat legea, şi destul de puţin în minister. A fost şi o secretomanie în ceea ce priveşte această lege, pentru că am tot negociat-o cu sindicatele, am tot schimbat grilele de salarizare ca să putem să corectăm toate disfuncţionalităţile şi nu voiam să apară în presă, pentru că apărea un salariu şi mâine ne trezeam că trebuia să corectăm aceste salarii şi atunci automat ori păream neserioşi ori părea că am dat o informaţie falsă. De aceea nici angajaţii ministerului nu ştiau care sunt grilele de salarizare.(...) Legea salarizării unitare s-a lucrat în proporţie de 80% la partid şi nu înţeleg de ce e această mirare că o trimitem la Parlament...Nu am făcut-o prin angajarea răspunderii pentru că legea nu e perfectă. Nicio lege din România nu e perfectă. În mod sigur ne-a mai scăpat ceva, care la Parlament poate fi corectat. Eu întotdeauna am spus că nu vreau să mergem pe asumare de răspundere pe o lege importantă. Şi atunci hai să o trimitem Parlamentului. Am făcut deja discuţiile cu toate federaţiile sindicale, am căzut la un acord. Acum, dacă o transmitem la Guvern va fi tot în dezbatere parlamentară, dar va fi trimisă peste o lună pentru că până atunci, conform procedurii, suntem obligaţi să o mai ţinem o lună în dezbatere publică, iar asta înseamnă îngroparea legii, nu am niciun dubiu", a mai explicat Olguţa Vasilescu.

Citeşte şi PREVIZIUNILE lui Băsescu. Ce se va întâmpla cu salariile românilor, în următorii cinci ani

Pe de altă parte, ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu a prezentat și cum arată legea salarizării unice pe toate categoriile socio-profesionale. Pentru alinierea funcțiilor pe această ierarhizare Guvernul va aloca 32 de miliarde de lei până în 2020.

Olguţa Vasilescu a mai precizat că mulţi dintre medicii care au plecat să lucreze în ţările din Uniunea Europeană vor să se întoarcă, motivaţi de salariile promise. "Sunt 14.000 de medici care au plecat în UE. Sunt mulţi care vor să se întoarcă. Incearcă Ministerul Sănătăţii să-i aducă înapoi. Nu mai trebuie să ne rugăm de ei, ci vor ei să se întoarcă, că au văzut ce salarii sunt. Ar trebui să găsim o formulă de reangajare a acestor personalităţi", a spus Vasilescu.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
• pe 01.01.1970 la 02:00
PREVIZIUNILE lui Băsescu. Ce se va întâmpla cu salariile românilor, în următorii cinci ani
recomandari pe a1.ro
Au doborât recordul pentru cea mai mare familie. Câți copii are familia și cât de mult costă doar mâncarea lor
• pe 01.01.1970 la 02:00
Cât vor câştiga medicii, profesorii, militarii sau procurorii. Dezvăluiri de ULTIMĂ ORĂ despre GRILA SALARIILOR din România pentru următorii 5 ani

Top știri

O femeie din Iran a fost spânzurată, deși murise de infarct aşteptându-şi rândul la execuție
1
Extern • pe 24.02 la 16:00

O femeie din Iran, condamnată pentru uciderea soțului ei, a fost spânzurată de autorități deși era deja moartă de câteva minute, după un infarct făcut în timp ce-și aștepta rândul la execuție.

PARTENERI
Dorian Popa, sfâșiat de durere după moartea polițistului motociclist, în accidentul din fața Palatului Parlamentului: „Ești cu mine aici” / VIDEO
spynews.ro
Femeia a fost concediată pentru că a refuzat să facă vaccinul
gandul.ro
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o cu un avion privat în Spania, pentru tratament! Cât l-a costat
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 26 februarie 2021. Leii își doresc stabilitate în relație. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
Acuzat de minciună de George Simion, Gigi Becali a reacţionat dur: "E prea mic!" Dezvăluiri incredibile: "I-am dat şi soţiei lui un birou, că ea e nu ştiu ce pictoriţă!"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Cum arată acum mama lui Mihai Mitoșeru, după o intervenție chirurgicală. Camelia Mitoșeru a ajuns acasă și este de nerecunoscut
A1.RO
Cum arată Alina Laufer la o săptămână după ce a născut prematur. Soția lui Ilan Laufer încă se află la spital
A1.RO

TV

Ozana, la Te cunosc de undeva!: ''Vă spun, cu toată sinceritatea, că e un moment extrem de emoţionant pentru mine!''
TV • la 10:28
Foto

Ozana, la Te cunosc de undeva!: ''Vă spun, cu toată sinceritatea, că e un moment extrem de emoţionant pentru mine!''

Emoţii la cote înalte în cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbăta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Sub...