Antena Meniu Search
x

PREVIZIUNILE lui Băsescu. Ce se va întâmpla cu salariile românilor, în următorii cinci ani

Traian Băsescu este de părere că varianta anunţată de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, privind trecerea proiectului privind salarizarea prin Parlament ca iniţiativă legislativă trebuie luată în seamă, pentru că "o lege a salarizării unitare aşezată pe criterii corecte te face să rămâi în istorie". 

Traian Băsescu este de părere că varianta anunţată de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, privind trecerea proiectului privind salarizarea prin Parlament ca iniţiativă legislativă trebuie luată în seamă, pentru că "o lege a salarizării unitare aşezată pe criterii corecte te face să rămâi în istorie". 

"Deci, dacă iau de bună ultima declaraţie, noua lege a salarizării nu va trece prin asumarea răspunderii de către Guvern, nu va trece nici ca lege ordinară trimisă de Guvern, ci va fi semnată săptămâna asta de Călin Popescu-Tăriceanu şi de Dragnea, la o întâlnire politică, nu ştiu ce au, şi va fi trimisă în Parlament ca iniţiativă legislativă. Cu majoritatea pe care o au, sunt convins că o vor trece mai repede decât ar fi procedurile de asumare a răspunderii (...), sunt convins că va trece foarte repede ", a declarat preşedintele PMP, aseară, la o emisiune Tv.  

Întrebat dacă varianta de proiect legislativ este una corectă, Băsescu a ezitat să se pronunţe, dar a precizat că este de acord cu unele dintre principiile la lege enunţate în spaţiul public. 

"Principiile Legii salarizării unitare: salariul şefului mai mare decât şeful subalternului, punct. Azi avem o nebunie în ministere, sunt zeci, sute de funcţionari cu salariul mai mare decât al ministrului. Alt principiu: salariul pentru studii superioare mai mare decât salariul pentru studii medii, punct. Alt principiu, salariul pentru demnităţi publice mai mare decât funcţii de conducere executive", a spus Traian Băsescu. 

Pe acelaşi subiect

Despre planul de creşteri salariale avut în vedere până în 2022, anunţat pe pagina de Facebook a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, Băsescu a spus că toate aceste măriri de salarii vor genera "inflaţie controlată", dar, pe de altă parte, vor duce la reducerea deficitului înregistrat la nivelul fondului de pensii. 

"Deci, nici Guvernul nu o publică, nici ministrul de Finanţe, nici ministrul Mediului, ci ne-o pune pe Facebook Dragnea. Ne prezintă etapizarea creşterilor de salarii din 2017, etapa 2020 şi etapa 2022. (...) Sigur, sunt nişte creşteri aparent spectaculoase. Dacă nu va fi o depreciere a monedei naţionale, care a început deja, ne paşte nu inflaţia, neapărat, generată de prea mulţi bani pe piaţă, ci inflaţia controlată, eventual de Banca Naţională, nu de altcineva. Asta înseamnă că Guvernul îţi dă cu o mână şi îţi ia cu cealaltă prin deprecierea monedei naţionale sau prin creşterea preţurilor (...). Mărirea se duce în preţuri, nu în altă parte. (...) Va fi mult diminuată creşterea prin deprecierea monedei naţionale", a explicat preşedintele PMP. 

Există însă şi un "efect pozitiv" al acestor măriri de salarii. 

"Unul dintre efectele pozitive pe care eu le văd şi aici avem o chestiune la care trebuie să privim pe termen lung pentru România, vrea, nu vrea, intră într-un proces de ajungere din urmă a salariilor medii din UE, trebuie să intri în acest proces. (...) Avantajul este că va diminua deficitul de la fondul de pensii. Pentru că sursa de venit la fondul de pensii de stat este CAS, care se pune pe salarii. Or, avem un dezavantaj că această creştere se produce la aparatul bugetar, deci cheltuieli mai mari cu personalul, dar şi un avantaj că această mărire contribuie la diminuarea deficitului fondului de pensii", a conchis Traian Băsescu.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » PREVIZIUNILE lui Băsescu. Ce se va întâmpla cu salariile românilor, în următorii cinci ani