Antena Meniu Search
x

Uniformele nu mai sunt obligatorii în şcoli, dar unii elevi nu au fost primiţi la ore pentru că nu le poartă

Mai mulţi elevi de la licee din ţară au fost sancţionaţi pentru că nu au purtat uniformă. Unii nu au fost lăsaţi să intre în şcoală, iar alţii au primit absenţe, chiar dacă au fost în clasă în timpul orelor.

Vezi și

Mai mulţi elevi de la licee din ţară au fost sancţionaţi pentru că nu au purtat uniformă. Unii nu au fost lăsaţi să intre în şcoală, iar alţii au primit absenţe, chiar dacă au fost în clasă în timpul orelor.

-Frumoasă eşti, îmbrăcată eşti, cânţi şi la trompetă.

Înainte de 1990, nu exista şcoală în România, unde elevii să nu poarte uniformă. Începeau clasa întâi în cămăşile cu pătrăţele şi terminau liceul în costum negru şi cravată. Dascălii erau foarte exigenţi cu imaginea elevilor.

Din 2016, odată cu adoptarea Statului elevului în şcolile din România, aceştia nu mai pot fi obligaţi să îmbrace uniforma şcolară. Dar unii directori de şcoală au rămas la fel de exigenţi.

Pe acelaşi subiect

-Au fost lăsaţi să intre, au intrat la ore, apoi domnul director, aşa mi s-a adus la cunoştinţă, a făcut verificare şi toţi copiii din acea clasă au fost puşi absenţi. Din cauza faptului că nu au uniforme.

Trei licee din Craiova au aplicat aceste sancţiuni. Reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor susţin că în alte oraşe din ţară, elevii nu au fost primiţi în şcoli.

-O astfel de sesizare am primit din partea unei colege dintr-un liceu din Suceava, unde, nepurtarea uniformei a atras după sine şi interzicerea intrării în spaţiul şcolii. 

Constituţia, dar şi Statutului Elevului, aprobat în 2016 prin Ordin de Ministru, garantează dreptul la educaţie. 

Pretextul directorilor a fost creşterea siguranţei în interiorul unităţilor de învăţământ. Părinţii vor şi ei unifome în şcoli, dar sunt mai înţelegători, dacă tot plătesc pentru ele.

-Aşa ar fi egalitate între copii. 

-Poate sunt părinţi care nu au nici posibilitatea să ia uniforma. Toţi copiii au dreptul la şcoală. 

Printre elevi, părerile sunt împărţite. 

-Uniforma a fost creată pentru a exista uniformitate şi, într-un fel, îmi place, doar ca fiecare să-şi arate stilul lui, ar fi puţin mai important.

-Odată la câteva luni avem o zi în care ne îmbrăcăm cum dorim noi.

-Doar o port în fiecare zi la şcoală pentru că trebuie să o purtăm şi dacă nu o purtăm, primim avertisment. 

-Vrem să avem clară o statistică a liceelor care impun uniforma şi care nu respectă drepturile şi interesele elvilor. Acest fenomen este de mulţi ani în sistemul educaţional din România.

Consiliul Naţional al Elevilor va trimite această listă atât Ministerului Educaţiei, cât şi inspectoratelor şcolare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Uniformele nu mai sunt obligatorii în şcoli, dar unii elevi nu au fost primiţi la ore pentru că nu le poartă