Antena Meniu Search
x

Este sau nu obligatorie taxa de înmormânatare. ÎPS Calinic: "Fiecare oferă, cât poate, după posibilităţi"

Deşi mulţi preoţi condiţionează slujba de înmormântare de o aşa numită taxă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic susţine că aceasta nu există.

de Monica Palade

la 07.01.2021, 11:13

ÎPS Calinic
Este sau nu obligatorie taxa de înmormânatare. ÎPS Calinic: "Fiecare oferă, cât poate, după posibilităţi"
  • Taxa de înmormântare
  • Preot sancţionat pentru că a condiţionat slujba de înmormântare
  • Un preot a oprit o înmormântare, după ce a văzut că moarta are o năframă înfășurată în jurul gâtului

Într-un răspuns pe pagina Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Calinic susţine că fiecare dă cât poate, după posibilităţi. 

„Doamne, ajută! Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Calinic! Vă rog să-mi spuneți care este taxa pentru înmormântare și altă întrebare, dacă într-o parohie există trei preoți, este obligatoriu să iei pe toți la înmormântare? Vă mulțumesc! Un an nou 2021 binecuvântat! La mulți ani!”, a întrebat o credincioasă.

Răspunsul înalt prelatului a venit imediat. 

„Stimată doamnă! Taxă pentru înmormântare, din câte ştiu eu, NU EXISTĂ!  Aş putea verifica dacă există vreo Hotărâre a Consiliului Parohial în acest sens, dar nu cunosc parohia. Fiecare oferă, cât poate, după posibilităţi, în ceea ce priveşte anumite servicii săvârşite de preot, căci „vrednic este lucrătorul de plata sa” (Luca 10, 7).

Cât priveşte cea de-a doua întrebare, într-o parohie cu trei preoţi, nu este obligatoriu ca la o înmormântare să participe toţi trei, ci doar preotul care are în atenţie sectorul pe raza căruia se află acea înmormântare. Ceilalţi doi vor putea participa numai dacă vor fi invitaţi. An binecuvântat!”.

Un preot din Cluj, sancţionat după ce a cerut 5.000 de lei pentru o înmormântare

În urmă cu doar câteva zile, un preot din Cluj a fost sancţionat, după ce a cerut 5.000 de lei pentru o înmormântare. Totodată, acesta a cerut să-i fie sărutată şi mâna. 

Preotul a fost sancţionat cu dojană arhierească de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ şi obligat să restituie unei familii suma de 5.000 de lei, taxă de loc de veci.

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului anunţă că a luat act de comportamentul „regretabil şi smintitor” al preotului Florin Parasca, de la Parohia Tăuţi, protopopiatul Cluj I, care a produs „multă tulburare” la o slujbă de înmormântare, în comunitatea pe care o păstoreşte.

Un preot a oprit o înmormântare în Argeș, după ce a văzut că moarta are o năframă înfășurată în jurul gâtului

O altă situaţie inedită a avut loc în comuna Pietroșani, județul Argeș, când un preot a oprit slujba pentru că preotul a observat că moarta avea o năframă înfășurată în jurul gâtului. Părintele a observat apoi și câteva leziuni, așa că a sunat la 112.

În scurt timp, la faţa locului au venit Polițiștii Secției Rurale Domnești.

Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Argeș, unde s-a stabilit că, de fapt, femeia a murit spânzurată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Este sau nu obligatorie taxa de înmormânatare. ÎPS Calinic: "Fiecare oferă, cât poate, după posibilităţi"