Antena Meniu Search
x

Etichetarea alimentelor nu se respectă, deși este obligatorie încă de anul trecut

În România, de multe ori normele există doar pe hârtie. Etichetele standard care ar trebui să ne ofere informaţii esenţiale despre alimentele pe care le consumăm nu sunt afişate pe toate produsele din magazine.

Vezi și

În România, de multe ori normele există doar pe hârtie. Etichetele standard care ar trebui să ne ofere informaţii esenţiale despre alimentele pe care le consumăm nu sunt afişate pe toate produsele din magazine.

-Mă uit ce conţin, până când expiră, să nu le iau aşa, în necunoştinţă de cauză. 

În realitate însă, românii nici nu au ce să verifice. Pentru că eticheta nutriţională, obligatorie din decembrie anul trecut pentru producători, nu există pe toate produsele. 

-Instituţiile statului ar trebui de urgenţă să treacă la un control tematic pe această problemă. Deci, ANPC-ul trebuie să realizeze un control tematic referitor la declaraţia nutriţională şi să oblige toţi producătorii de produse alimentare să se alinieze la această cerinţă, care face parte dintr-o directivă europeană. 

Pe acelaşi subiect

Numai că acest lucru nu se întâmplă în prezent. 

-Părerea mea este că părţile nu s-au înţeles încă. Ar fi trebuit ca lucrul ăsta să se rezolve la o masă comună.

Deşi încă din decembrie, anul trecut, ar fi trebuit să ştim exact ce consumăm, eticheta nutriţională nu există pe unele alimente, iar pe altele este scrisă în altă limbă. Mai exact, producătorii sunt obligaţi de Uniunea Europeană să afişeze valoarea energetică a alimentului, grasimile, glucidele, proteinele, dar şi conţinutul de sare.

-Mi-e foarte greu să vă spun de ce niciodată nu dorim să aplicăm ceva, şi tot aşteptăm. Haideţi să aplicăm, ulterior, la o perioadă de timp putem să modificăm legea, astfel încât ea să vină în favoarea celor care produc, în favoarea consumatorului. 

Care şi aşa uită, de multe ori, să verifice etichetele produselor pe care le cumpără. 

Deşi normele au intrat în vigoare la sfârşitul anului 2016, statul roman nu a adoptat până în prezent niciun act normativ de adaptare a legislaţiei naţionale în conformitate cu prevederile Regulamentului European. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Etichetarea alimentelor nu se respectă, deși este obligatorie încă de anul trecut