Antena Meniu Search
x

Un hunedorean şi-a uimit vecinii cu o crescătorie de porci mistreţi

Calitatea cărnii de porc mistreţ nu mai e un secret demult. Mai ales pentru nea Ioan, un fermier din Hunedoara, care de 10 ani creşte în gospodărie peste 20 de astfel de exemplare. Bineînţeles, nu duce lipsă de cerere pentru animalele lui. Dimpotrivă, face cu greu faţă comenzilor.

Vezi și

Calitatea cărnii de porc mistreţ nu mai e un secret demult. Mai ales pentru nea Ioan, un fermier din Hunedoara, care de 10 ani creşte în gospodărie peste 20 de astfel de exemplare. Bineînţeles, nu duce lipsă de cerere pentru animalele lui. Dimpotrivă, face cu greu faţă comenzilor.

Mai bine de 20 dintre porcii crescuţi de domnul Nasta, din satul Cucuiş, judetul Hunedoara, sunt sălbatici. Chiar şi aşa, omul spune că se înţeleg foarte bine. 

-Cu mine sunt foarte prietenoşi. Cu oamenii străini se mai feresc, le e frică, dar eu toată ziua aici cu ei, nu am treabă.

De zece ani, nea Ioan se ocupă de creşterea mistreţilor. Iar în aproape fiecare zi, respectă acelaşi program. Dimineaţa, animalele sunt lăsate libere, pe terenurile din apropierea localităţii. 

Pe acelaşi subiect

-Trebuie să-i duc la deal, pe păşune. Mergi la deal, băi! Hai!

-Până deseară nu-i mai vezi, se duc pe păşune.

-Mi-a zis cineva: ca să supravieţuieşti în ziua de azi trebuie să faci ceva deosebit, care nu prea are nimeni. Ia, încearcă tu să iei nişte mistreţi. Şi am început şi am ţinut. Şi am ieşit foarte bine. E crescut mai uşor decât un porc domestic. Mănâncă cu 50% mai puţin şi se îngraşă foarte fain. 

Pe timpul zilei, când mistreţii sunt pe păşuni, nea Ioan îşi ocupă timpul cu celelalte animale din gospodărie. 

-Are de toate. Are vaci, are raţe sălbatice, multe, porci mistreţi.

-Aici, din altceva nu ai din ce să trăieşti, numai din creşterea animalelor. 

Iar nea Ioan spune că trăieşte chiar bine. Vinde un pui de mistreţ, de doar două luni, cu 100 de euro. În timp ce un porc de 200 de kilograme ajunge până la 1.000 de lei.

-Când tăiem unul facem cârnaţi, slănina o luăm deoparte, o afumăm şi devine o slănină extraordinară. Ca şi cum ai mânca margarină. 

-E foarte, foarte bună, nu bună. Are o aromă foarte gustoasă faţă de porcii de ălalalt soi. 

Iar cum cine împarte parte îşi face...

-Ăsta vreau să-l ţin eu pentru Crăciun, la anul. Ăstalalt îl vindem...

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Un hunedorean şi-a uimit vecinii cu o crescătorie de porci mistreţi