Etichetele legumelor şi fructelor, la control după scandalul cireşelor cu pesticide. Vânzătorii nu ştiu ce vând
După scandalul uriaş cu cireşele contaminate cu pesticide, etichetele legumelor şi fructelor sunt verificate. Inspectorii ANPC au descoperit însă loturi întregi care nu au niciun fel de informaţii.
După scandalul uriaş cu cireşele contaminate cu pesticide, etichetele legumelor şi fructelor sunt verificate. Inspectorii ANPC au descoperit însă loturi întregi care nu au niciun fel de informaţii. Preţul este singurul detaliu pe care îl găsim uşor, deşi legea este clară. Etichetele trebuie să prezinte inclusiv substanţele care provoacă alergii, tara de origine şi cum au fost tratate produsele. Cu o cameră ascunsă, reporterii Observator au surprins momente în care nici vânzătorii nu ştiu ce vând.
La vitrina cu brânzeturi, căutăm un produs ceva mai sărat. Cum nu putem citi eticheta, pentru că nu există, cerem ajutorul vânzătoarei. Dar nici aceasta nu are prea multe informaţii.
DISCUŢIE REPORTER - ANGAJAT MAGAZIN:
Reporter: Aveţi idee cât lapte conţine?
Angajat: Nu ştiu!
Reporter: Şi eticheta nu o aveţi, nu?
Angajat: Avem şi eticheta... lapte de vacă cheag sare, atât, dar nu cred că spune ce procent...
Reporter: Pe mine mă interesa ce procent de lapte are...
Angajat: Da, eu înţeleg ce spuneţi, dar nu...
Deşi legislaţia europeană în vigoare specifică clar. Pe etichetele produselor alimentare, ar trebui trecute şi procentajele ingredientelor folosite, condiţiile de păstrare, ţara de origine şi valoarea nutriţională.
Verificăm etichetele şi la raionul de fructe şi legume. În afară de preţ, nu primim nicio informaţie. Ştim şi că unele mere vin din Austria, altele din India, Spania, Peru, Grecia.
Lângă grămezile de mere, stau şi produsele ecologice... Însă, nu există precizări despre cum au fost cultivate.
DISCUŢIE REPORTER - ANGAJAT MAGAZIN:
Reporter: Nu sunt tratate chimic sau care e ideea?
Angajat: Da, doar că sunt ecologice..
Reporter: Şi ce înseamnă? Măcar dacă plătim mai mult să ştim de ce. Nu vin însoţiţe de un certificat de garanţie al calităţii?
Angajat: Nu ştiu, cred că nu sunt date cu ierbicide.
Reporter: Pe mine mă interesa să nu fie date cu ceară alimentară.
Depăşită de situaţie, vânzătoarea îşi cheamă superiorul.
Clienţii s-au obişnuit cu lipsa informaţiei de pe etichetă, aşa că sunt mulţi cei care spun că înceracă să cumpere produse direct de la producător.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului face controale în toată ţara. Acum o săptămână, un client a fotografiat o etichetă are conţinea recomandarea ca cireşele să fie consumate fără coajă. Rezultatele au arătat că erau tratate cu un pesticid numit dimetoat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰