Antena Meniu Search
x

O româncă a cucerit marele premiu la Berlinală. Filmul ei, Nu mă atinge-mă, a stârnit deja puternice controverse

O româncă a adunat aseară toate aplauzele pe scena festivalului de film de la Berlin.

Vezi și

O româncă a adunat aseară toate aplauzele pe scena festivalului de film de la Berlin. Pelicula "Touch me not", în traducere adaptată "Nu mă atinge-mă", a câştigat Ursul de Aur.  Regizoarea Adina Pintilie a făcut valuri cu primul său lungmetraj. Sunt critici care au considerat că este cel mai curajos film de la festival, dar şi voci care l-au contestat pentru excesul de nuditate şi detaliile explicite din intimitate. 

Premiată de două ori la Berlin, Adina Pintilie nu-şi poate regiza emoţiile. Filmul nu a intrat în cursă ca favorit, dar a produs marea surpriză: "Nu ne aşteptam la asta, dar este foarte important, deoarece am dori ca dialogul pe care-l propune Touch Me Not să se deschidă către întreaga lume. Aşa că vă invităm pe voi, spectatorii, la dialog."

La 38 de ani, Adina Pintilie a reuşit să intre în lumea mare a cinematografiei. Pelicula ei a luat aseară şi premiul pentru debut în lung-metraj. O coproducţie între cinci ţări, România, Germania, Cehia, Bulgaria şi Franţa, şi o muncă de 7 ani a unei echipe din care fac parte scenarişti, producători, actori şi oameni simpli. Printre ei, un transsexual şi un tânăr cu dizabilităţi.

Filmul spune povestea unei femei care încearcă să depăşească fobia pe care o are faţă de relaţiile sexuale. A atras nu doar aplauze, ci şi critici. Sunt voci din industrie care l-au catalogat drept "provocator", au contestat scenele explicite din intimitate şi consideră că este o alegere discutabilă. Au fost şi jurnalişti care, la premieră, au părăsit sala după 5 minute.

De aseară, felicitările curg pe adresa Adinei Pintilei. Chiar preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj regizoarei. Filmul ei a avut un buget de un milion de euro. Proiectul a fost subiect de controversă şi în 2012, când juriul Centrului Naţional al Cinematografiei i-a blocat finanţarea.

Din juriu a făcut parte şi regizorul Călin Netzer, cel care a adus pentru prima oară în România "Ursul de Aur". Acum cinci ani, cu filmul "Poziţia copilului".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » O româncă a cucerit marele premiu la Berlinală. Filmul ei, Nu mă atinge-mă, a stârnit deja puternice controverse