Antena Meniu Search
x

Guvernul ţine încă secrete unele prevederi din proiectul noii Legi a salarizării unitare

Guvernul ţine încă secret proiectul noii Legi a salarizării unitare. Dar, ce a apucat să anunţe din lege a stârnit deja scandal şi controverse printre sindicalişti. Din vară ar urma să crească primele lefuri de la stat.

Vezi și

Guvernul ţine încă secret proiectul noii Legi a salarizării unitare. Dar, ce a apucat să anunţe din lege a stârnit deja scandal şi controverse printre sindicalişti. Din vară ar urma să crească primele lefuri de la stat.

Primele salarii ale bugetarilor care vor creşte sunt cele ale personalului militar. De la 1 iulie. Poliţiştii vor câştiga, tot de la vară, lefuri mai mari cu 5% faţă de cele din luna martie. 

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, susţine că noua lege va duce şi la scăderi de salarii. Dar, nu a dat detalii. Una dintre explicaţii ar putea fi legată de plafonarea sporurilor din sistemul bugetar la 30%.

Medicii şi asistenţii vor avea de la începutul anului viitor salarii comparabile cu cele ale cadrelor medicale din Uniunea Europeană. De la 1 ianuarie 2018, salariile din sănătatea vor creşte considerabil. Un medic rezident va câştiga în jur de 1.300 de euro, un medic ATI 3700 de euro pe lună, iar un asistent debutant în jur de o mie de euro pe lună. Toate aceste măsuri sunt luate de guvern tocmai pentru a stopa exodul cadrelor medicale. 

Pe acelaşi subiect

Tot de la 1 ianuarie, salariile de bază pentru personalul din învăţământ vor fi majorate cu 50% la sută faţă de salariile din decembrie 2017. 

Creşterea salariilor din anumite sectoare, mai repede decât a fost anunţată iniţial, ar putea stârni conflicte între categoriile bugetare, avertizează specialiştii.

Dar, ca să fie aplicată, Legea salarizării unitare trebuie să treacă de votul parlamentarilor până la finalul lunii iunie. 

Săptămâna viitoare, proiectul legii salarizării unitare va ajunge în Parlament. Este legea pe care bugetarii o aşteaptă de mai bine de 10 de ani şi de care ar urma să beneficieze 1,2 milioane de salariaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Guvernul ţine încă secrete unele prevederi din proiectul noii Legi a salarizării unitare