House flipping – cum să faci o afacere din transformarea caselor
Cumperi o casă, o îmbunătățești și o vinzi mai departe la un preț mai mare. Aceasta este rețeta de house flipping pe care o poți aplica și tu, dacă ai curajul să investești pe piața imobiliară.
Cumperi o casă, o îmbunătățești și o vinzi mai departe la un preț mai mare. Aceasta este rețeta de house flipping pe care o poți aplica și tu, dacă ai curajul să investești pe piața imobiliară.
Poți face mulți bani din asta? Da! În același timp, o decizie greșită te poate duce la faliment. Află cum ar trebui să procedezi pentru a avea succes.
De ce ai nevoie pentru a începe
În primul rând de bani, iar sumele nu sunt deloc de neglijat. Imaginează-ți că achiziționezi un apartament cu 50.000 de euro, investești încă 10.000 în renovări, apoi nu se întâmplă nimic. Nu găsești cumpărător sau nu poți vinde la un preț care cel puțin să-ți acopere suma cheltuită. Scenariul se transformă dintr-o dată într-un adevărat coșmar. Trebuie să știi cu exactitate cum să apreciezi corect valoarea unei locuințe și dacă merită efortul. În teorie, ar trebui să te alegi cu un profit de minimum 20%, dar sunt și cazuri în care cei care fac house flipping se mulțumesc cu un procent mai mic.
Dacă nu dispui de sume cash, îți poți căuta un asociat sau poți accesa un credit. Ultima situație este de evitat, dat fiind faptul că va trebui să acoperi și dobânzile percepute de bănci.
Ce pași să urmezi pentru a avea succes
Experții în house flipping sunt în permanent contact cu piața. Descoperă primii cele mai bune proprietăți de vânzare, la cele mai bune prețuri. Vei avea parte de concurență serioasă din partea agențiilor imobiliare, dar și a dezvoltatorilor. În principiu, ai trei opțiuni de bază:
-
Cumperi o locuință mai veche, o renovezi, reconditionezi mobilierul și încerci să obții profit din revânzare.
-
Încerci să investești în proprietăți situate în zone aflate în plină dezvoltare.
-
Cumperi apartamente sau case aflate în stadiul de proiect și le vinzi în momentul în care sunt finalizate, la un preț mai mare. În acest caz, vei avea banii blocați pentru perioade mai lungi.
Cel mai important este să știi să evaluezi corect valoarea proprietăților. Caută orașe sau zone în plină dezvoltare, cu infrastructură solidă, școli bune, zone de agrement, magazine, acces ușor la mijloacele de transport etc. În schimb, va trebui să eviți cartierele în care există prea multe locuințe de vânzare. Se întâmplă ca unele cartiere să devină suprapopulate, economia să stagneze sau rata infracțiunilor să crească, iar locatarii să încerce să plece cât mai repede.
Cum să gestionezi o proprietate
Dacă ai urmat pașii prezentați mai sus și ai cumpărat proprietatea, trebuie să păstrezi în continuare un echilibru. Încearcă să nu investești prea mult în renovări. Va trebui să o îmbunătățești doar atât cât să obții un profit frumos, fără a depăși valoarea medie a locuințelor din zonă. Dacă ai cheltuit prea mult, nu îți vei mai recupera banii.
Concentrează-te pe locuințe care au nevoie doar de mici îmbunătățiri, cum ar fi o zugrăveală, recondiționarea sau adăugarea unor elemente noi de mobilier. Evită proprietățile foarte vechi care au nevoie de reparații majore.
Fără îndoială, house flipping-ul este o afacere destul de riscantă. Dacă vei urma sfaturile din articol și vei face cele mai înțelepte alegeri, poți obține bani frumoși.
Sursa foto: pixabay.com/makinresidential
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰