Meniu
Search
x

Județul Hunedoara, în pericol să piardă lupta cu noul coronavirus

Judeţul Hunedoara devine al treilea mare focar al României! Zeci de bătrâni şi cinci cadre medicale dintr-un azil din Orăştie au COVID! Nu e exclus ca unul dintre ei să fi luat virusul de la spital. Fie din Deva, fie din Orăştie, unde sunt deja 11 angajați din spital infectați.

De Redactia Observator la 13.04.2020, 20:51
Vezi și
  • Sute de persoane din Hunedoara s-au infectat cu noul coronavirus.
  • Hunedoara, Deva și Orăștie sunt cele mai afectate orașe din județ.

Judeţul Hunedoara devine al treilea mare focar al României! Zeci de bătrâni şi cinci cadre medicale dintr-un azil din Orăştie au COVID! Nu e exclus ca unul dintre ei să fi luat virusul de la spital. Fie din Deva, fie din Orăştie, unde sunt deja 11 angajați din spital infectați. Căminele de bătrâni sunt cele mai vulnerabile în faţa pandemiei, în condiţiile în care 70% dintre decesele din ţară sunt persoane de peste 60 de ani.

Fiica unei bătrâne cu COVID-19: Nu m-a sunat nimeni, am citit pe un site de socializare. Am aflat că la căminul de bătrâni sunt 22 de bătrâni infectaţi, cinci cadre medicale, aseară am vorbit cu mama mea la telefon. Este pozitivă, este confirmată! Normal că îmi este teamă, cum să nu-mi fie teamă.

E spaima unei fiice pentru mama ei - o disperare pe care o trăiesc zeci de familii care-şi ştiu părinţii şi bunicii în faţa unei lupte pe viaţă şi pe moarte. Azilul de bătrâni din Orăştie - locul unde se află cei mai vulnerabili pacienţi - a devenit şi cel mai mare focar de coronavirus din oraş.

Fiica unei bătrâne cu COVID-19: Mama mea are şi un stent la inimă.

Cum a fost posibil ca virusul mortal să ajungă printre vârstnici - e prima întrebare. Iar răspunsul scoate probleme grave la lumină.

Fiica unei bătrâne cu COVID-19: Un bătrân a fost dus la spital şi a fost adus. De acolo se bănuieşte că s-ar fi infectat bătrânul, din spital.

Ovidiu Bălan, primar Orăştie: Noi am luat toate măsurile încă de la începutul lunii martie. Din 3 martie centrul era închis. O persoană din centru a fost internată la Spitalul de Urgență din Deva.

Vasilică Potecă, prefect: Trei oameni erau infectaţi dinainte. Fuseseră în Spitalul Judeţean Deva şi Orăştie.

Două spitale spre care se îndreaptă acuzaţii grave. Cel din Deva, pus de astăzi sub comandă militară, după ce 31 de cadre medicale s-au infectat cu COVID-19. Şi cel din Orăştie, unde sunt 11 angajaţi şi mai mulţi pacienţi bolnavi de coronaviroză.

Graziela Achim, manager Spitalul Municipal Orăştie: Un medic, cinci asistente şi cinci infirmiere. Avem 19 internaţi pe zona de suspiciuni COVID. Dintre aceştia, avem 14 deja confirmaţi COVID.

Managerul din Orăştie susţine că are lucrurile sub control. Sunt însă angajaţi care dezvăluie că, în martie, au fost trimişi să lupte cu coronavirusul fără echipamente de protecţie. Culmea, tot ei au primit amenzi şi de 2.000 de lei de la Direcţia de Sănătate Publică.

Sebastian Mezei, director executiv DSP Hunedoara: Au fost amendați pentru că nu au purtat echipamentul de protecţie corespunzător.

Echipament pe care nu-l aveau, acuză angajaţii.

Infirmieră spital Orăștie: Erau echipamente în spital? Nu erau echipamente. Dumneavoastră aţi fost testată pozitiv? Da.

Cadru medical spital Orăştie: Vii la serviciu ca să fii amendat, după ce că nu ai nici protecţie într-o situaţie disperată. La început le-a dat două costume la 11 persoane.

Graziela Achim, manager Spitalul Municipal Orăștie: Avem de toate, dezinfecţie facem permanent. Pentru medici? Costume? Numai să le folosim corespunzător. Spuneţi că nu se folosesc corespunzător? Nu, eu nu spun asta

La spitalul din Orăştie, doi pacienţi au murit deja, fără să ştie măcar că au coronavirus: au fost diagnosticaţi abia după deces. La azilul din Orăştie, numărul bătrânilor infectaţi a crescut, până în această seară, la 25.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Am cunoştinţă de fiecare spital în parte.

Epidemia a scăpat de sub control în tot judeţul Hunedoara. O spune chiar prefectul.

Vasilică Potecă, prefect: Din nenorocire, situaţia e în creștere. Dacă înainte aveam 5-10-20 de persoane infectate, ieri au venit 59 de persoane infectate. E comunitar, s-a întins pe tot judeţul Hunedoara.

Francesca Simionescu, reporter Observator: Aşadar, pe harta coronavirusului din România, după Suceava şi Bucureşti, Hunedoara devine încă un focar periculos. Locul 3 în topul îmbolnăvirilor, cu peste 300 de cazuri confirmate, şi cu trei oraşe în pericol: Deva, Hunedoara şi iată, acum, şi Orăştie.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Județul Hunedoara, în pericol să piardă lupta cu noul coronavirus