Antena Meniu Search
x

Iarna din 1954 a fost cumplită! Nelu Ploieşteanu şi-a pierdut rudele din cauza gerului

Cea mai grea iarnă din istoria României este cea din 1954. Zăpada a atins şi 4 metri înălţime în unele zone, iar vântul a bătut cu putere.

Oamenii au fost prinşi în case, au existat şi numeroase victime, iar lupta pentru supravieţuire s-a dat cu natura.

n 2012, la Acces Direct s-a discutat pe larg despre acel subiect.

“Aveam 7 ani, ca să ieşim din casă a făcut un tunel din pridvor până în uliţă. În viaţa mea nu am văzut aşa mare omătul! Tunelul avea vreo 3 metri. A fost atât de rapidă ninsoarea, încât peste noapte s-a făcut omătul cât casa”, povesteau invitaţii Simonei Gherghe.

“Ţăranii îşi făceau aprovizionarea, aveam de toate de mâncare, cârnaţi, făceam mămăligă cu brânză”, explicau ei atunci.

Cei care au prins acea iarnă povestesc că zăpada era atât de înaltă, încât în unele zone zăpada atingea 4 metri înălţime. Pentru ca tramvaiele să poată circula, se făcuse efectiv un tunel prin care să treacă mijloacele de transport în comun!

Pentru Nelu Ploieşteanu povestea din 54 e dramatică. Şi-a pierdut doi unchi din cauza gerului şi a zăpezilor.

“În perioada aceea au murit doi unchi de-ai mei. Cântau în judeţul Ialomiţa, iar după ce au terminat nunta, nu a mai stat acolo. În acele vremuri, lăutarii se ducea şi veneau cu sănii sau cu căruţe. Au vrut să-i ducă la Sărăţele în gară, s-au suit în sanie, iar caii s-au dezorientat, s-au rătăcit şi nu mai ştiau să ajungă nici în comună, nici în gară. Ei au coborât din sanie, din păcate. Dacă nu coborau, nu mureau. Caii se spune că se orientează singuri şi pe viscol şi pe întuneric. Vizitiul a scăpat cu degerături, ei au murit, au fostgăsiţi îngheţaţi”, a povestit Nelu Ploieşteanu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Iarna din 1954 a fost cumplită! Nelu Ploieşteanu şi-a pierdut rudele din cauza gerului