Antena Meniu Search
x

Video "Înjurau, am fost împinsă". Misiune imposibilă pentru Denisa Ionescu, un medic din Constanţa împiedicat să salveze un copil căzut la pământ

Să salvezi un copil de la moarte poate fi misiune imposibilă în România. I s-a întâmplat unui medic din Constanţa, aflat întâmplător într-un mall. În faţa lui, un copil zăcea inert, pe jos. Aparent, înecat cu mâncare. Doctorul vrea să intervină, dar mulţimea din jur nu-i dă voie. Fiecare încearcă, aşa cum se pricepe, să ofere primul ajutor. Punând, efectiv, în pericol, viaţa unui copil de doi ani. Aceasta este o poveste reală despre ce nu trebuie să facem dacă vrem să salvăm pe cineva.

de Redactia Observator

la 03.01.2023, 11:13

Vezi și

Denisa Ionescu, medic: Am auzit în jurul meu oameni care țipau, se înjurau, am văzut multă aglomerație, forfotă, am întrebat o persoană de lângă mine ce se întâmplă și mi-a relatat că un copilaș s-a înecat și salvatorii nu sunt la locul respectiv.

Denisa Ionescu a simţit imediat că acolo e nevoie de ea. E medic, dar e mamă, înainte de toate. A reuşit, cu greu, să îşi facă loc prin mulţime şi să se apropie de copilul care abia mai respira. 

Denisa Ionescu, medic: În acel moment două doamne au venit, au ridicat copilul și au început să îl smucească în timp ce își adresau replici acide. Situația era una foarte tensionată, toată lumea se împingea, toți țipau, înjurau, am fost împinsă, am fost călcată pe picioare, era un haos de nedescris.

Viorel Ene, martor: Unii spuneau că a înghițit ceva, unii spuneau că a leșinat, nimeni nu știa.

Pe acelaşi subiect

Mama copilului, ucraineancă, nu înțelegea nimic din toată agitația

În timp ce mama, ucraineancă, asista neputincioasă şi disperată la scena teribilă din care nu înţelegea nici măcar un cuvânt. Iar lumea suna încontinuu la 112. 

Răzvan Parconie, ISU Dobrogea: Frapant a fost faptul că din toate apelurile nimeni nu spunea ceva concret și ceea ce pe noi operatorii de 112 ne deranjează cel mai mult este faptul că oamenii nu înțeleg că nu noi venim acolo.

Si nu realizează că orice detaliu, cât de mic, primit de la faţa locului, îi va fi de folos medicului care se îndreaptă spre pacient. Dar, în vacarmul general de la mall, singura care înţelegea cu adevărat gravitatea situaţiei părea să fie medicul Denisa Ionescu. Care, doar luptând cu oamenii din jur a reuşit să îl ajute pe băieţel. 

Denisa Ionescu, medic: Toate manevrele mele au fost executate doar când copilul era în brațele altor adulți. Una din doamne a zis că nu e ok să îi băgați toți mâinile în gură, îl îmbolnăviți, îi dați microbi.

Medicul de pe ambulanţă a fost cel care a stabilizat copilul

Experienţe similare ne-au arătat că românii au, în astfel de situaţii, două tipuri de reacţie - ori trec nepăsători, fără să întoarcă măcar privirea, ori vor să intervină cu orice preţ - că au văzut ei la televizor cum se face. Mai bine de 90% nu ştiu să acorde primul ajutor. Specialiştii, adică cei care au învăţat la scoală cum se salvează oamenii, ne recomandă, în astfel de momente, moderaţie şi mai ales calm. Cu atât mai mult cu cât la faţa locului e cineva de meserie salvator. 

Adică fix ce vedeţi în aceste imagini, surprinse, e drept, într-un mall din America. Un copil, tot cam de doi ani, se îneacă. Mama, disperată, cere ajutor. Dar în momentul în care apar salvatorii, toată lumea se dă la o parte. Îi lasă pe ei să facă ce ştiu mai bine. Pe margine, câteva femei încearcă doar să o calmeze pe mamă. Totul durează mai puţin de trei minute. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » "Înjurau, am fost împinsă". Misiune imposibilă pentru Denisa Ionescu, un medic din Constanţa împiedicat să salveze un copil căzut la pământ