Antena Meniu Search
x

Galerie foto Un student la medicină credea că durerile la testicul şi spate sunt doar o întindere musculară. A fost diagnosticat cu cancer: "Înveți despre asta și apoi ți se întâmplă"

Când tânărul de 26 de ani a simţit o durere ciudată în zona testiculelor şi la spate a crezut pur şi ismplu că are o întindere de muşchi de la sală. În cele din urmă a hotărât să meargă chiar el la medic, însă, vestea avea să fie complet devastatoare. Nu era vorba de o întindere musculară... ci de cancer.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 28.12.2022, 17:52

Anul trecut, Sal Gomez a observat o durere tot mai puternică în zona testiculului drept şi în partea inferioară a spatelui. Studentul de anul trei la medicină s-a gândit că poate a făcut o întindere musculară în urma exerciţiilor fizice. Când a văzut totuşi că durerea nu dispare, tânărul a hotărât să meargă la medic, aflând în cele din urmă motivul durerii pe care o simţea: cancer testicular.

„Chiar mă gândeam că m-am rănit, dar eram foarte ocupat cu turele de la spital. Eram cam de la 5 dimineaţa până la 5 după-amiaza la lucru”, a spus Gomez, în vârstă de 26 de ani, student la medicină la Colegiul de Medicină din Ohio, pentru Today. „Am fost șocat să aflu la 25 de ani am fost diagnosticat cu cancer.”

Sal Gomez îşi împărtăşeşte acum povestea pentru a creşte gradul de conștientizare a cancerului testicular, un cancer rar care afectează în principal adolescenții și adulții tineri. „Ar trebui să vorbim mai mult despre asta pentru că este cel mai frecvent cancer, deși rar, la bărbați tineri”, spune el. Şi e o perioadă în care eşti în floarea vieții tale.”

Durerea „ciudată” care a dus la diagnosticul crunt

Pe acelaşi subiect

Trecuseră 12 ore de zile petrecute în spital, ca student la medicină în timpul unor ture lungi la secţia de chirurgie, apoi timp de studiu pe parcursul nopţii şi alte exerciţii în timpul liber. Când a simţit o durere ciudată în zona testiculului şi în partea inferioară a spatelui, lui Gomez nu i s-a părut nimic altceva decât o întindere de muşchi. Stătuse de altfel multe ore în picioare şi poate activitatea fizică depusă se resimţea. Ori cel puţin aşa credea.

„Nu eram foarte sigur de ce se întâmpla acolo. Nu am avut niciodată așa ceva înainte”, își amintește el. „După două săptămâni, nu a dispărut cu adevărat sau nu se mai îmbunătățea senzaţia.” Şi-a efectuat o autoexaminare și nu a simțit niciun nodul sau vreo umflătură, dar a făcut totuşi o programare la medicul său de familie. „Nu era nici el foarte îngrijorat de ceea ce se întâmplă. Am făcut apoi o grămadă de teste, trimise toate la laborator, ecografii”, spune Gomez.

Gomez a început să se simtă mai bine și, cu programul său încărcat, și-a amânat programarea la ecografie. Pe baza a ceea ce învățase la facultatea de medicină, nu credea că avea semnele clasice ale cancerului testicular.

„Când înveți despre cancerul testicular, înveți că ai ca simptome un nodul”, spune el. „Chiar nu te gândești că cancerul este dureros. De obicei, te gândești la un nodul de mărimea unui bob de mazăre (pe) un testicul care nu este dureros, dar poate are un fel de umflătură.”

Durerea a revenit, iar până în ianuarie s-a resemnat cu gândul că trebuie neapărat să facă o ecografie. „Am mai făcut un test și, la momentul respectiv, nu credeam că e ceva serios.”

Ecografia avea să dezvăluie adevărul crunt

„Nu există multe tumori benigne în testicul, iar a mea arăta deosebit de canceroasă”, spune el. „Am fost cu adevărat surprins”. Curând după aceea, Gomez s-a întâlnit cu un oncolog pentru a veni cu un plan de tratament. Pentru că avea și dureri de spate, medicii s-au îngrijorat că tumoarea s-ar fi răspândit.

„Câteva zile mai târziu, am făcut o scanare CT a abdomenului și (pelvisului) care a dezvăluit care era durerea de spate”, spune Gomez. „Aveam ganglioni limfatici foarte măriți în zona inferioară a spatelui, în jurul locului unde îmi sunt rinichii.”

Dimensiunea ganglionilor săi limfatici a fost o descoperire îngrijorătoare, deoarece testiculul se mișcă adesea în rinichi, spune Gomez. Dar, din fericire, testele suplimentare au arătat că nu se răspândise. Aproximativ o săptămână mai târziu, i s-a îndepărtat testiculul și a aflat că are cancer testicular în stadiul 2, fiind necesară chimioterapia.

„Am făcut nouă săptămâni de chimioterapie după ce mi s-a îndepărtat tumora primară. A fost destul de brutal”, spune tânărul student, adăugând că tratamentul îi provoca adesea greață.

Testele ulterioare au arătat că ganglionii limfatici au răspuns oarecum la chimioterapie, dar erau încă suficient de măriți încât medicii să creadă că mai putea exista cancer. Au efectuat astfel o disecție a ganglionilor limfatici, o procedură de opt ore pentru a le îndepărta.

Simptomele cancerului testicular

Cancerul testicular afectează în general persoanele mai tinere, potrivit Societății Americane de Cancer. „Este un cancer care apare des la bărbații tineri în anii adolescenței până la vârsta de 30 de ani. Deci, este o o problemă mare pentru bărbații tineri”, spune dr. J. Paul Monk, medic oncolog la Centrul de Cancer al Universității de Stat din Ohio. „Nu este un criminal de top, din fericire, pentru că este bine tratat.”

Persoanele cu cancer testicular sunt supuse în mod normal unei intervenții chirurgicale pentru a îndepărta testiculul și apoi este necesară chimioterapia. „Chirurgia este baza tratamentului pentru cancerul testicular”, spune Monk. „Într-adevăr, tratamentul răspunde bine la chimioterapie în (stadiile) avansate și incipiente.”

Monk menţionează că, dacă este descoperit devreme, unii pacienți nu au nevoie de chimioterapie sau radiații. Medicii rămân nesiguri însă de ce afectează această boală mai mult oamenii tineri decât cei mai în vârstă. Persoanele care au un testicul necoborât la naștere ar putea avea un risc crescut de a dezvolta cancer testicular, spune Monk. Cel mai vizibil simptom este un nodul în testicul, motiv pentru care medicii recomandă bărbaților să se familiarizeze cu ceea ce este normal pentru corpul lor.

„Noi recomandăm să faceți un examen autotesticular o dată pe lună”, spune Monk. „Dacă observi o masă necunoscută sau ceva nu este în regulă, anunță pe cineva pentru că... mai devreme decât mai târziu este întotdeauna bine.”

Îndepărtarea chirurgicală a unui testicul afectează fertilitatea și adesea medicii îşi încurajează pacienții să păstreze spermatozoizii în cazul în care se confruntă mai târziu cu probleme de fertilitate. Dar există vești bune despre cancerul testicular. „Suntem încă foarte mândri să spunem că, chiar și într-un cadru avansat, anticipăm un leac”, spune Monk. „Este unul dintre cele mai strălucitoare puncte din oncologie, deoarece (cancerul testicular) a trecut de la o boală mai ales mortală în situații avansate la o boală în cea mai mare parte vindecabilă.”

Cancerul și facultatea de medicină

Ca student la medicină, Gomez a avut acces la articole medicale, așa că și-ar fi putut duce cercetările mult mai adânc decât un pacient obișnuit. Dar a experimentat destulă anxietate încât a încercat să nu aprofundeze prea mult cercetările despre cancerul și tratamentul său încât să nu se sperie mai tare decât o făcuse deja

„Încercam să mă limitez”, spune el. „Înveți despre asta și apoi ți se întâmplă. … Este o experiență cu adevărat ciudată.”

Recuperarea după operația la ganglionii limfatici a venit cu complicații. A început să rețină lichid în abdomen, făcându-i greu să mențină mâncarea, medicii find nevoiţi să-i elimine mai mulţi litri din abdomen. Gomez s-a simțit mai bine după aceea, dar două săptămâni mai târziu, a trebuit să se întoarcă la spital din cauza mai multor lichide blocate în abdomen.

„Mi-au scos cinci litri, ceea ce a fost mult”, spune el. „A fost destul de greu pentru că nu puteam să dorm cu tot lichidul în mine. Mi-a fost super greață.”

Din fericire, acumularea de lichid s-a oprit, iar el a putut încet să reia activitățile obișnuite și chiar să meargă la sală. Deși merge la doctor în mod regulat pentru a se asigura că boala nu revine, acesta are o rată scăzută de recurență. S-a logodit recent și așteaptă cu nerăbdare să înceapă al patrulea an de facultate de medicină, pe care a trebuit să-l amâne pentru tratament.

Gomez spune că cancerul testicular vine cu un stigmat și speră că oamenii se simt mai puțin rușinați să vorbească despre asta.

„Trebuia să spun tuturor că o să-mi pierd testiculul și, în plus, cred că cel mai mare lucru este – și sunt un exemplu în acest sens – bărbații nu vor să meargă la medic”, Gomez. spune. „Dacă nu vorbim despre asta, cum putem afla despre aceste lucruri cu adevărat periculoase care ni se pot întâmpla?”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Mapamond » Un student la medicină credea că durerile la testicul şi spate sunt doar o întindere musculară. A fost diagnosticat cu cancer: "Înveți despre asta și apoi ți se întâmplă"