Antena Meniu Search
x

Video Insectele identificate în România care dau fiori Occidentului. Specialiştii de la noi contrazic biologii din vest: Nu sunt periculoase

Două noi specii de insecte identificate pentru prima dată în România dau fiori occidentului! Biologii din vest anunţă că pot fi periculoase, dar specialiştii de la noi îi contrazic. Vorbesc despre muşte de trei milimetri, care, cel mult, ne-ar putea împânzi vacanţele de la mare, spun ei. 

de Redactia Observator

la 16.05.2023, 08:30

Vezi și

Descoperirea a fost făcută în rezervaţia Dunele Marine de la Agigea - o zonă cu nisip, umezeală şi vegetaţie. Aşa că micile insecte ar putea lua cu asalt litoralul la vară, pentru că acolo găsesc condiţii de viaţă ideale. 

Emanuel Baltag, directorul Staţiunii Biologice Marine Agigea: Este posibil să fie şi pe litoral, doar că va fi în zona falezelor, în zona cu vegetaţie, pe plaje sălbatice sau la limita plajelor.

Datorită aspectului asemănător cu cel al fluturilor de noapte, cele două insecte sunt supra-numite "muşte-molii". Una dintre ele am fi putut să o avem în casă chiar fără să ştim, spun biologii. 

Emanuel Baltag, directorul Staţiunii Biologice Marine Agigea: Una din ele este în rezervaţie, cealaltă trăieşte în casele oamenilor, în zonele umede din... În special băi sau bucătării care au umezeala mai mare.

Pe acelaşi subiect

Descoperirea reprezintă o premieră

Pentru cercetătorii români, descoperirea reprezintă o premieră. Oamenii de ştiinţa din Europa precizează însă că specia Clogmia albipunctata, care s-a adaptat locuinţelor, ar putea fi periculoasă prin depunerea ouălor pe pielea oamenilor. Specialiştii români ne liniştesc, însă. 

Adrian Bâlbă, doctor în ştiinţe: Fireşte că pot ajunge şi pe răni, pot ajunge şi-n alte zone ale corpului care să genereze disconfort şi chiar miaze. Dar în cazul nostru, a acestor două specii, sunt puţin probabile apariţia miazelor, la animale eventual. 

Speciile au fost semnalate în mai multe ţări din Europa - una dintre ele a migrat tocmai din Grecia. Suprize ar mai putea apărea - în România mai sunt sute de specii de insecte încă neidentificate, anunţă biologii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri sociale » Insectele identificate în România care dau fiori Occidentului. Specialiştii de la noi contrazic biologii din vest: Nu sunt periculoase