Antena Meniu Search
x

Iohannis, înainte de a pleca la Bruxelles: Nu toată lumea se mişcă cu aceeaşi viteză

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, înainte de plecarea la Bruxelles, unde va participa la Consiliul European de primăvară.

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, înainte de plecarea la Bruxelles, unde va participa la Consiliul European de primăvară.

"Poziţia noastră este binecunoscută: noi credem într-o UE puternică, unită, solidară, iar această consolidare trebuie să o realizăm împreună - toţi cei 27. Din acest considerent, nu am fost de părere că este bine să mergem pe variante cum ar fi Europa cu mai multe viteze, sau Europa cu două viteze sau Europa cercurilor concentrice. Dorim o UE unită şi puternică. Acest lucru a  fost şi va fi prezentat în continuare ca poziţia României -  şi de mine şi de către participanţi la dezbatere şi la procesul diplomatic", a declarat şeful statului.

Iohannis a vorbit despre agenda reuniunii Consiliului European de primăvară, afirmând că principalele subiecte de discuţie, în prima zi a reuniunii, vor fi legate de ocuparea forţei de muncă, creşterea economică şi competitivitate, migraţie, aspecte instituţionale şi relaţii externe ale UE, cu accent pe situaţia din Balcanii de Vest.

"Fac încă o dată precizarea că suntem la începutul fazei de dezbatere, plecând de la Carta Albă, de la cele cinci scenarii propuse de preşedintele Comisiei Europene. Nu suntem în faza de decizie şi nici nu putem să fim siguri că vom alege unul dintre aceste cinci scenarii. Este felul în care preşedintele CE a văzut variantele.

Este posibil ca, pe parcursul discuţiilor, să apară alt scenariu ca fiind mai potrivit, mai convenabil, mai fezabil. Primele concluzii ale acestui proces de dezbatere care va începe formal la Roma, pe 25 martie, vor fi agreate probabil în şedinţa Consiliului European din decembrie 2017, iar cu acel prilej se vor stabili şi acţiunile viitoare care se vor derula până în semsetrul I din 2019, când se doreşte finalizarea acestui proces, înainte de alegerile pentru Parlamentul European şi înainte de a alege o nouă Comisiei Europeană", a mai precizat Klaus Iohannis, înainte de a pleca spre Bruxelles, la lucrările Consiliului European de primăvară.

Vineri va avea loc o reuniune informală UE 27, unde se va discuta informal despre viitorul UE, în perspectiva summitului de la Roma din 25 martie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Iohannis, înainte de a pleca la Bruxelles: Nu toată lumea se mişcă cu aceeaşi viteză