Antena Meniu Search
x

La ce vârstă poţi lăsa copilul singur acasă. Ce prevede legea

Marea dilemă a tinerilor din România este dată de paşii pe care aceştia îi au de urmat după ce devin părinţi şi ce indică legea în această direcţie.

de Redactia Observator

la 25.04.2024, 08:14

Mulţi români se întreabă de la ce vârstă îşi pot lăsa copiii singuri acasă
Mulţi români se întreabă de la ce vârstă îşi pot lăsa copiii singuri acasă - Profimedia (imagine ilustrativă)
  • Mulţi români se întreabă de la ce vârstă îşi pot lăsa copiii singuri acasă.

Deşi România nu mai străluceşte de mult la capitolul natalitate, în fiecare lună se nasc, totuşi, mii sau zeci de mii de copii, iar tinerii care devin părinţi au o mare dilemă în legătură cu paşii pe care îi au de urmat în creşterea acestora.

Sigur, până la doi ani, măcar teoretic, copilul ar trebui să fie în mod constant în atenţia a cel puţin unuia dintre părinţi, dar ulterior situaţia se schimbă radical, pentru că părinţii sunt obligaţi să-şi schimbe programul în funcţie de necesităţile copilului şi de programul pe care acesta îl are la creşă, grădiniţă sau şcoală.

Există o vârstă legală la care poţi lăsa copilul singur acasă?

În principiu, nu există o lege care să specifice în mod expres vârsta legală de la care poţi lăsa copilul singur acasă. Totul este la latitudinea părinţilor, mai ales că aceştia răspund pentru eventualele incidente în care este implicat copilul sau care sunt provocate de copil.

Pe acelaşi subiect

Totuşi, specialiştii recomandă ca un copil să nu fie lăsat singur pe o perioadă lungă de timp, dacă are până în 12 ani, sau să nu fie lăsat singur pe o perioadă lungă de timp, noaptea, dacă are până în 16 ani.

Ce prevede legea în alte ţări

În general, situaţia diferă de la o ţară la alta. Totuşi, în Europa, cel puţin, cele mai multe dintre state lasă totul la latitudinea părinţilor şi percepţia acestora dacă micuţii sunt pregătiţi sau nu să rămână singuri acasă.

Pe de altă parte, în multe state din Statele Unite ale Americii situaţia este reglementată prin lege. Astfel, în funcţie de statul în care se află, o persoană ştie că nu îşi poate lăsa copilul supravegheat dacă nu are măcar 6, 8, 10, 12 sau 14 ani. Cifra exactă diferă de la un stat la altul.

Când este pregătit un copil să rămână singur acasă

Părinţii unui copil au de luat în calcul mai mulţi factori când stabilesc momentul în care consideră că micuţul poate să rămână singur acasă. Părinţii trebuie să se gândească, printre altele, la gradul de maturitate arătat de copil, la gradul de disciplină sau la gradul de responsabilitate.

Pe de altă parte, specialiştii susţin că, indiferent de situaţie şi de decizie, părinţii trebuie să fie atenţi şi la diferite aspecte "tehnice" când vine vorba de lăsat copilul singur acasă. Când spunem aspecte "tehnice" ne gândim la elemente care ţin de siguranţa casei, funcţionarea alarmei de incendiu sau îndepărtarea obiectelor periculoase, accesul la un telefon, în caz de necesitate, accesul uşor la mâncare şi apă, etc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » La ce vârstă poţi lăsa copilul singur acasă. Ce prevede legea