Laptele, mierea şi uleiul de măsline, cele mai falsificate produse în România
România se confruntă cu un fenomen tot mai agresiv al produselor alimentare contrafăcute. Semnalul de alarmă este dat de un studiu realizat de o companie în managementul calităţii alimentelor.
România se confruntă cu un fenomen tot mai agresiv al produselor alimentare contrafăcute. Semnalul de alarmă este dat de un studiu realizat de o companie în managementul calităţii alimentelor. Aceasta are experienţă largă pe plan mondial în acordarea certificatelor de garanţie a produselor. Medicii completează şi ei acest tablou sumbru. Spun că autorităţile nu sunt îndeajuns de vigilente în privinţa alimentelor care ajung pe masa noastră.
Laptele, mierea şi uleiul de măsline sunt alimentele consumate zilnic de mulţi români.
Experiţii în siguranţa alimentară le-au inclus pe lista celor mai falsificate produse.
Spre exemplu, uleiul de măsline este un produs foarte uşor de alterat prin adăugarea unui alt tip de ulei, dar şi aditivi alimentari. Iar laptele conţine deseori melamină, susţin cei de la Bureau Veritas, care se ocupă de certificări alimentare. Sucurile de portocale pot conţine ingrediente artificiale, iar carnea are uneori adaos de apă şi coloranţi.
România este pe locul 4 în Europa Centrală şi de Est la numărul de certificate care atestă o calitate alimentară superioară.
Specialiştii spun că mare parte din marfa de calitate ajunge la export în timp ce noi primim de la străini produse de calitate inferioară.
Trebuie să găsim formule mai simple pentru a ne păzi farfuria de otrăvuri, spun medicii. De pildă, să nu existe mai mult de 3 E-uri pe un produs.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰