Antena Meniu Search
x

Lecţie de istorie, predată direct în închisoare

Peste 100 de elevi din Bucureşti au făcut o călătorie înapoi în timp, în primii ani ai comunismului, printre ruinele fostei temniţe de la Jilava. I-a dus acolo profesoara lor, care a înţeles că trecutul ţării nu se învaţă doar din manuale.

de Redactia Observator

la 25.11.2019, 20:20

Vezi și

Peste 100 de elevi din Bucureşti au făcut o călătorie înapoi în timp, în primii ani ai comunismului, printre ruinele fostei temniţe de la Jilava. I-a dus acolo profesoara lor, care a înţeles că trecutul ţării nu se învaţă doar din manuale. Ghid le-a fost o fostă victimă a regimului, acum în vârstă de 87 de ani.

E o lecţie de istorie vie, ţinută chiar în Fortul 13 Jilava, în faţa a 100 de elevi. Profesor le-a fost, pentru câteva ore, Ionică Baurceanu, fost deţinut politic, închis şi torturat aici în primii ani ai comunismului. 

El avea doar 18 ani când a fost condamnat la muncă silnică, pentru că a refuzat să colaboreze cu regimul comunist. Tot 18 ani au astăzi mulţi dintre elevii care au înţeles istoria mai profund decât din manuale. 

Între timp, Fortul 13 Jilava a devenit Memorial şi poate fi vizitat de oricine. 

O lecţie pe care profesoara lor de istorie, de la Şcoala Centrală din Capitală, o predă în acest fel de peste un deceniu. Îşi petrece weekendurile alături de elevi, în locuri emblematice din jurul Bucureştiului. 

În aceeaşi zi, orele de istorie au continuat cu vizite la Mănăstirea Comana şi la Muzeul de Istorie din Giurgiu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Lecţie de istorie, predată direct în închisoare