Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Conacele vechi boiereşti dispar, sunt sursă de materiale de construcţii, pentru hoţi

Sute de conace vechi, boiereşti, sunt pe cale să se prăbuşească după ce au fost abandonate decenii la rând. Ignorate de autorităţi, dar şi de proprietarii cărora le-au fost retrocedate, clădirile, multe dintre ele monumente istorice, au devenit o sursă de materiale de construcţii pentru hoţi.

de Redactia Observator

la 03.11.2019 , 22:07

Sute de conace vechi, boiereşti, sunt pe cale să se prăbuşească după ce au fost abandonate decenii la rând. Ignorate de autorităţi, dar şi de proprietarii cărora le-au fost retrocedate, clădirile, multe dintre ele monumente istorice, au devenit o sursă de materiale de construcţii pentru hoţi. Puţinii investitori care au înţeles valoarea lor fac acum profit, după ce le-au redat frumuseţea de odinioară şi le-au deschis pentru turişti. 

Izolat la marginea comunei prahovene Râfov, vechiul conac Constantin Cantacuzino stă să se prăbuşească. Acoperişul este surpat, iar cărămizile din pereţi dispar pe zi ce trece.

Conacul, ridicat de familia Cantacuzino la sfârşitul anilor 1600, a fost pe rând transformat în bibliotecă, sediu de poliţie şi de primărie. Din 1992, e abandonat. Urmaşul cantacuzinilor, căruia i s-a retrocedat imobilul, nu a avut fonduri să îl renoveze.

Vezi și

Fără pază, conacul a căzut pradă hoţilor. Podelele din interior au fost distruse, iar bârnele de lemn din acoperiş au ajuns pe foc. 

Pe acelaşi subiect

Pentru a-i reda edificiului strlucirea pe care o merită, conducerea primăriei Rîfov i-a propus proprietarului să se asocieze în accesarea fondurilor europene, astfel încât procedura să devină mai facilă. A cerut, însă, ca în clădirea ulterior renovată să se desfăşoare activităţ socio-culturale.

În aceeaşi situaţie se află majoritatea celor 238 de conace boiereşti din sudul ţării. 17 la sută dintre ele sunt în ruină, iar 48 la sută în stare de precolaps. Doar opt la sută au fost restaurate, în ultimii ani.

Printre ele şi Căsuţa Căluşarilor, din comuna vâlceană Măciuca. Un conac vechi de 200 de ani, unde ar fi poposit, pe vremuri şi Tudor Vladimirescu.

În cadrul revoluţiei, Tudor Vladimirescu a trecut prin comuna Măciuca pentru a aduna ostaşii măciuceni şi de a folosi buzduganele pentru care suntem vestiţi ca şi comună.

Conacul restaurat nu doar că şi-a recăpătat frumuseţea, dar a devenit şi o sursă de profit. Pentru 1050 de lei pe weekend, turiştii se pot relaxa în camerele boiereşti sau în spa-ul deschis alături. 

90.000 de lei a costat restaurarea conacului. Bârnele de susţinere a tavanului sunt cele originale. Iar mobilierul şi obiectele de decor au vechimi de peste 100 de ani.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Conacele vechi boiereşti dispar, sunt sursă de materiale de construcţii, pentru hoţi