LIBREX lansează campania #Motivesacitești pentru promovarea cititului
Știai că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de cărți cumpărate pe cap de locuitor? Practic, pe ultimul loc când vine vorba despre citit.
Statisticile arată că 93,5% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an, iar cei care totuși achiziționează cărți se află mult sub media altor state europene, cu un coș de cumpărături de până la 10 ori mai mic.
Statistica este sumbră și chiar dacă pare greu de crezut, este suficient să ne aducem aminte că sunt sute de sate fără o bibliotecă minimală și chiar și orașe mai mici fără librării. Și cum ,,un necaz nu vine niciodată singur”, Pandemia de anul acesta a afectat și mai mult cititul: oamenii și-au redirecționat veniturile spre cumpărăturile de bază și spre economii, iar cărțile au rămas pe ultimele locuri.
Motivele pentru care românii nu citesc în general sau pentru care citesc foarte puțin sunt numeroase, iar în top se află lipsa timpului și prețul cărților. În ceea ce privește librăriile online, unii spun că prețul transportului este câteodată cât jumătate din valoarea comenzii, așa că nu mai achiziționează cărțile dorite.
LIBREX vrea să convingă cât mai multe persoane să citească, așa că în continuare îți vom prezenta câteva dintre cele mai comune scuze ale românilor și paralel, numeroase #MotiveSăCitești.
-
Nu am timp să citesc
Aceasta este scuza cel mai des întâlnită, însă și cel mai ușor de combătut și de transformat în #MotiveSăCitești. Ziua are 24 de ore pentru fiecare persoană și puțini sunt cei care nu au cu adevărat timp din cauza meseriei (mai ales cadrele medicale în această perioadă). Însă, un om obișnuit își poate găsi măcar 30 de minute zilnic pentru citit, timp pe care îl poate ,,sustrage” de la activități neproductive, cum ar fi butonatul telefonului. În loc să petreci timp pe rețelele de socializare în drum spre muncă sau înainte de culcare, alege să citești zilnic și vei rămâne uimit de câte cărți vei termina în fiecare lună.
2. Cărțile sunt, în general, scumpe
Este adevărat că unele cărți au un preț mai ridicat, în special cele nou-apărute, însă ai la dispoziție mii de alte titluri dintre care poți alege, unele având prețuri foarte mici, chiar și 5 lei. Spre exemplu, luna aceasta pe LIBREX sunt reduceri de până la 90% și promoție de 2+1 gratuit la titlurile Editurii Epica.
3. Nu vreau să plătesc transport
Știm că uneori transportul poate fi mai scump decât cartea, dar există o soluție: comandă de la LIBREX și costurile de livrare sunt zero. Da, ai citit bine: transport gratuit indiferent de valoarea comenzii.
4. Nu am timp să frecventez librăriile și nici nu am una în zonă
Nici nu este nevoie: în epoca tehnologiei, poți comanda online cărți cu doar câteva click-uri. Tot ce trebuie să faci este să adaugi produsele în coș, să selectezi metoda de plată, sa completezi datele de livrare și… să te bucuri de cărți în câteva zile.
5. Prefer să mă uit la filme sau la seriale
Cu toții preferăm câteodată să ne uităm la filme și seriale, însă nimic nu se compară cu o carte care îți pune imaginația la contribuție. Tu ești regizorul, tu alegi efectele speciale, ilustrezi personajele și empatizezi cu ele. Cel mai bine este să păstrezi o proporție între citit și seriale sau filme.
6. Nu știu ce să citesc
Este în regulă: multe persoane cred că preferă un anumit gen literar și descoperă pe parcurs că de fapt adoră altul, total opus. Îți recomandăm să citești orice îți stârnește curiozitatea. Îți plac filmele polițiste? Sunt sute de cărți cu astfel de subiecte pe care le poți citi! Nu te descuraja dacă nu îți place o carte: începe alta și alta, până descoperi care sunt autorii tăi preferați și genul care ți se potrivește cel mai bine. Spre exemplu, dacă te pasionează cărțile de spiritualitate, îți recomandăm titlurile publicate de către Dumitru Constantin Dulcan.
În încheiere, sperăm că te-am convins că merită să citești, mai ales că ai toate motivele să incluzi această activitate în programul tău zilnic.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰