Video Bani mai mulţi pentru 6 milioane de români, din ianuarie. Cum stăm la venituri în comparaţie cu Ungaria şi Polonia
România a depăşit Ungaria la salarii şi a egalat Polonia. Milioane de români vor primi, de luna viitoare, pensii, salarii şi alocaţii mai mari, dar ca să aibă bani de majorări, Guvernul ne scumpeşte viaţa tuturor. Carburanţii, mâncarea, asigurările auto şi, posibil, electricitatea vor costa mai mult la anul.
Salariul minim pe economie va creşte de la 1 ianuarie, cu peste 200 lei net, şi va ajunge la aproape 2.600 lei pentru mai mult de 800.000 de angajaţi. Următorii pe listă sunt pensionarii.
De la 1 ianuarie, veniturile vârstnicilor vor creşte cu 12,1%. Pensia minimă se va majora cu 133 lei. În schimb, pensia medie, de 2.700 lei în prezent, va ajunge la peste 3.000 lei. Mai mult de 200 de mii de vârstnici care au ieșit pe minus la recalculare vor rămâne cu veniturile înghețate.
"Ce facem cu banii ăia? Cu un milion şi ceva pe care ni-i da? Pentru vremurile astea este foarte puţin pentru noi, ca pensionari. Gândiţi-vă că avem medicamente, mâncare, ne trebuie un detergent, o pastă de dinţi", transmit pensionarii.
Statul va mări şi alocaţiile pentru copii: între 323 şi 794 de lei
- Cine sunt angajaţii cu cele mai mari salarii din România. Venitul brut, peste 14.000 de lei
- Salariile mondiale au reînceput să crească mai rapid decât preţurile. Inegalităţile salariale persistă -...
- Care sunt preţurile la carburanţi astăzi, 3 aprilie 2025. Au crescut cu 4 bani pe litru
- Bursa de la Bucureşti a început în scădere şedinţa de tranzacţionare de joi, după anunţul lui Donald Trump
- Producția de legume și fructe româneşti, în declin. Se anunţă scumpiri în pieţe de până la 10%, în...
Ca să facă rost de bani pentru majorări, va creşte acciza pentru băuturi cu zahăr, băuturi alcoolice, tutun şi carburanţi. Lanţurile mici şi benzinăriile vor plăti un impozit suplimentar de la 1 ianuarie, care se va reflecta în preţ.
- Gabriel Biriş, expert fiscal: Înseamnă cel puţin 1% din preţul fără TVA. Vreo 30 de bani, numai din taxe, care se vor duce din păcate în tot. Motorina e în tot şi în toate, inclusiv în alimente.
2025 ar putea aduce tarife mai mari şi la poliţele RCA. Guvernul nu vrea să prelungească plafonarea care expiră la sfârşitul lunii. Puţini şoferi vor scăpa de scumpiri.
- Dorel Duţă, preşedinte UNSICAR: Este o posibilitate ca preţurile să mai scadă pe anumite categorii. Vorbim despre acea categorie care foloseşte mai rar autovehicolul sau oamenii care au frecvenţă redusă a daunei.
Economiştii cred că şi mâncarea se va scumpi. Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază nu se mai aplică de la sfârşitul lunii. Decizia va fi luată de viitorul guvern. Dar când fac balanţa dintre venituri majorate şi creşteri de preţ estimate, experţii sunt sceptici.
- Gabriel Biriş, expert fiscal: Cel mai probabil, ca de obicei, vom ieşi pe minus. Unii pot ieşi pe plus, în special cei cu venituri foarte mari. Cineva plăteşte şi de obicei plătim cu toţii, care beneficiază şi care nu beneficiază. Ăsta este efectul pervers al inflaţiei, ne arde pe toţi la buzunar.
Din 2025 nu se mai acordă sprijinul în valoare de 1.400 lei pentru încălzirea locuinţei. Iar cardurile de alimente vor fi încărcate o dată la 6 luni cu 125 lei. Anul acesta, persoanele vulnerabile au primit 250 lei o dată la două luni.
În plus, preţul electricităţii s-ar putea dubla din aprilie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Fii primul care comentează