Antena Meniu Search
x

ALERTĂ de vreme rea în toată ţara! MĂSURILE anunţate de autorităţi pentru a face faţă codului galben de NINSORI şi PLOI (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a participat, marţi, la o videoconferinţă cu prefecţii şi şefii structurilor MAI din judeţele aflate sub avertizări meteorologice şi hidrologice.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a participat, marţi, la o videoconferinţă cu prefecţii şi şefii structurilor MAI din judeţele aflate sub avertizări meteorologice şi hidrologice.

Carmen Dan a atras atenţia asupra riscurilor care pot să apară în zilele următoare, respectiv circulaţia îngreunată pe drumurile de munte, înzăpezirea unor tronsoane cu trafic rutier intens şi situate la mare înălţime, precum Pasul Tihuţa, sau producerea unor inundaţii în zonele din sud-vestul ţării, unde au fost emise avertizări hidrologice.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

De asemenea, ministrul a solicitat poliţiştilor rutieri să nu-i sancţioneze pe şoferii care şi-au schimbat deja anvelopele de iarnă.

“Scopul nu este să dăm sancţiuni celor care şi-au schimbat anvelopele, ci să ne asigurăm că aceştia nu se expun riscului!”, a spus Carmen Dan.

În perioada avertizării cod portocaliu de ninsori pentru 15 judeţe din zona Carpaţilor Orientali, Meridionali şi Munţii Banatului şi cod galben de ploi şi vânt pentru restul ţării, peste 2.000 de pompieri cu 400 de mijloace de intervenţie de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă sunt pregătiţi să acţioneze, iar Poliţia Română va mobiliza 1.700 de poliţişti rutieri pe drumurile din zonele vizate. De asemenea, 300 de jandarmi montani sunt pregătiţi să acţioneze pentru a acorda sprijin persoanelor aflate în dificultate.

Reprezentanţii structurilor de intervenţie din MAI îi sfătuiesc pe oameni ca, înainte de a pleca la drum, să se informeze despre condiţiile meteo şi starea drumurilor, să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum, să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara lor, când şoseaua este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă, mâzgă sau piatră cubică umedă, dar şi să folosească sistemul de iluminare-semnalizare şi cel de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic. 

MAI precizează că prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, miercuri, între orele 09.00 şi 18.00, vor fi sub avertizare cod portocaliu judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea şi Argeş, unde vor fi ninsori abundente şi viscol în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi a Munţilor Banatului. Vântul va atinge la rafală viteze de peste 80 - 100 de kilometri pe oră, viscolind zăpada şi reducând vizibilitatea sub 50 de metri.

Tot miercuri, de la ora 04.00 până la ora 18.00, vor fi sub avertizare cod galben judeţele Dâmboviţa, Teleorman, Olt, Dolj, Braşov, Covasna, Harghita, Timiş, Hunedoara şi unele zone din judeţele Mureş, Bistriţa-Năsăud, Vrancea, Buzău, Prahova, Arad, Alba, Cluj, Sibiu, Braşov, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Mehedinţi.

Potrivit avertizării cod galben, începând de miercuri dimineaţă, precipitaţiile vor cuprinde jumătatea de sud-vest a teritoriului şi cea mai mare parte a zonei de munte. În Banat, Oltenia, vestul şi nord-vestul Munteniei va ploua, iar în zona montană vor fi mai ales ninsori. Cantităţile de apă vor depăşi 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat 40 de litri pe metru pătrat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » ALERTĂ de vreme rea în toată ţara! MĂSURILE anunţate de autorităţi pentru a face faţă codului galben de NINSORI şi PLOI (VIDEO)