Antena Meniu Search
x

CONTROVERSE în cazul morţii lui Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, în avalanşa din Retezat. Ce semne de întrebare au anchetatorii care au deschis dosar penal

Dor Geta şi prietenul ei, Erik, micuţii alpinişti ucişi de avalanşă, nu au avut timp nici măcar să schiţeze un gest de apărare. Nu a fost răgaz nici pentru a întinde braţele, să încerce să înoate în zăpada care se prăbuşea în cascadă peste ei, aşa cum au făcut adulţii din grup. Au fost loviţi cu o putere greu de imaginat

Vezi și

Dor Geta şi prietenul ei, Erik, micuţii alpinişti ucişi de avalanşă, nu au avut timp nici măcar să schiţeze un gest de apărare. Nu a fost răgaz nici pentru a întinde braţele, să încerce să înoate în zăpada care se prăbuşea în cascadă peste ei, aşa cum au făcut adulţii din grup. Au fost loviţi cu o putere greu de imaginat.

Legiştii au stabilit că au murit imediat după impactul cu stâncile. Loviturile la cap au fost fatale. Astăzi, tatăl Getei a părăsit spitalul pe proprie răspundere, pentru a-şi îngropa fiica cea mică. Vă avertizăm ca urmează informaţii cu un puternic impact emoţional.

E un dor... apăsător printre părinţii care se pregătesc să-şi îngroape copiii. Sicriul alb cu trupul Getei a fost ridicat după-amiază, de la morgă. Prietenul ei, Erik, va fi incinerat. Au murit în acelaşi timp. Doi copii luptători, surprinşi de muntele caruia îi dedicaseră scurtele lor vieţi.  

Raportul legişţilor arată că moartea a fost violentă. Loviţi de tonele de zăpadă, s-au izbit de stânci şi s-au rănit puternic la cap. Ceea ce ridică primul semn de întrebare. Căştile de protecţie i-ar fi putut salva, dacă le-ar fi avut?

Pe acelaşi subiect

Pe targă era Ovidiu Popescu. Salvatorii i-au convins cu greu pe cei doi taţi să-şi abandonze copiii morţi şi să se salveze. Cu puţin timp înainte de tragedie, cei din grupul de ghizi montani susţin că îi rugaseră să meargă cu ei, pe ruta mai sigură.  

Cele două grupuri au plecat, la intervale diferite de timp, de aici, de la Cabana Genţiana. Cu toţii trebuiau să ajungă în acest punct. Pe vârful Peleaga. Cel mai înalt din Munţii Retezat. 2509 metri. Într-un grup erau 51 de persoane. În celălalt, şapte. S-au întâlnit aici, la o răscruce a două trasee. Primii au ales varianta sigură. Pe creastă. Ceilalţi, însă, au decis să plece într-o aventură... prea periculoasă şi au pornit în jos, pe versant. Din cauza zăpezii foarte mari, afânate, s-a rupt aderenţa. Efectiv, o bucată imensă de zăpadă, exact sub picioarele lor, s-a desprins. Avalanşa s-a declanşat imediat. Toţi au fost duşi aproximativ 80 de metri spre poalele muntelui, fără să aibă timp de reacţie.

Imaginile salvamontiştilor arată cât de aspru era viscolul chiar după 24 de ore de la tragedie, când cadavrele copiilor au fost recuperate. Astăzi, tatăl Getei a părăsit spitalul, pe proprie răspundere, pentru a se ocupa de funeralii. 

Însă, primele acuzaţii sunt ridicate la adresa lui. Chiar de acasă, din Râşnov. Ioan Adămuță, şeful Salvamont Râşnov: "E un sport în care trebuie să fii conştient dacă poţi să rişti sau nu poţi să rişti, să iei tu decizii, nu alţii pentru tine."

Societatea Ghizilor şi Liderilor Montani susţine că Ovidiu Popescu nu ar fi avut voie să conducă grupuri pe munte, pentru că nu apare în baza de ghizi montani calificaţi.

Sunt controverse însă şi în privinţa modului în care au fost emise avertizările de avalanşă. 

Ancheta oficială a fost deschisă pentru ucidere din culpă. Se vor face audieri şi expertize. Iar în ziua cea mai grea, acasă, în Râşnov, unde acum câteva zile fetiţa de 14 ani se dădea cu rolele, va fi doliu. Steagul negru a fost deja arborat la şcoala din oraş. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » CONTROVERSE în cazul morţii lui Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, în avalanşa din Retezat. Ce semne de întrebare au anchetatorii care au deschis dosar penal