Antena Meniu Search
x

DRAMĂ la Iaşi, unde părinţii unei fetiţe bolnave de cancer în stadiu terminal refuză continuarea tratamentului. Protecţia Copilului vrea să le ia fata

O fetiţă bolnavă de cancer, în stadiu terminal, e în centrul unui scandal între părinţi şi autorităţile din Iaşi.

Vezi și

O fetiţă bolnavă de cancer, în stadiu terminal, e în centrul unui scandal între părinţi şi autorităţile din Iaşi. După ani de chin şi operaţii, părinţii nu mai au încredere în medici şi în sistemul de la noi. Nu vor să-şi mai lase copilul să facă tratamente chinuitoare şi, spun ei, inutile, cum au văzut că au fost toate până acum. Autorităţile în schimb vor să meargă şi până la proces pentru ca fetiţa să fie tratată. Chiar să o ia cu forţa de lângă părinţi. În documentele medicale scrie că şansele unei intervenţii reuşite sunt foarte mici. 

"Nu-s vinovat eu că sunt în situaţia asta! Ce să fac, cu cine să mă bat? Cu ăla de sus?", spune tatăl fetiţei. Iar mama e fermă: "Eu nu mai sunt de acord cu operaţia."

Cu hârtiile de la medici în faţă, aceşti părinţi ştiu că viaţa copilului lor nu poate fi garantată. Suferă de nefroblastom, cancer la rinichi, în ultimul stadiu. Metastazele s-au extins la plămâni. Chiar şi dacă va continua chimioterapia, prognosticul este rezervat. 

Ultima soluţie ar fi un transplant de celule stem. Însă, doctorii scriu că şansele de salvare rămân mici. Operaţia poate fi făcută doar pe semnătură. Iar părinţii au decis să refuze. Medicul Tamara Solange Roşu explică: "Scrie în acte că este ultimul stadiu, stadiul 4, prognostic rezervat, ar putea fi încercat un transplant de celule stem , dar şansele sunt foarte mici."

Pe acelaşi subiect

Asistenţii sociali au aflat decizia părinţilor: "După toate demersurile făcute pentru intervenţia chirurgicală, mama şi tata nu au fost de acord. Având în vedere diagnosticul, mama a spus că nu mai vrea să chinuie copilul."

Hotărârea lor vine după 6 ani în care s-au plimbat cu copilul prin spitale. Susţin că medicii i-au minţit: "Noi am solicitat să-i scoată rinichiul. Rinichiul nu i s-a scos de tot. Fata nu a avut rinichiul scos 6 ani de zile."

Din iunie, părinţii nu s-au mai prezentat cu fetiţa la doctor. Medicii de la Spitalul Sfânta Maria din Iaşi le-au cerut celor de la Protecţia Copilului să o aducă urgent pe fetiţă, chiar dacă părinţii se opun. Din nou medicul Tamara Solange Roşu: "Evoluţai cazului depinde, bineînţeles, de terapia specifică, care este absoolut necesară." 

Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al Protecţei Copilului Iaşi: "Vom merge până la măsura plasării în regim de urgenţă, pentru a transfera drepturile părinteşti+. Dacă fetiţa nu-şi continuă tratamentul, respectiv chimioterapia şi radioterapie, în câteva luni riscă decesul."

Ministrul Sănătăţii le cere părinţilor să aibă încredere în medici, deşi admite că unii dintre ei nu ştiu să comunice cu pacienţii sau familiile lor: "Este regretabil ca un copil şi familia lui a ajuns la o astfel de concluzie, dar cred că îşi poate găsi rezolvarea. Se datorează mai multor factori. În primul rând, datorită mentalităţii, datorită mentalităţii oamenilor care lucrează în sistem şi care nu întotdeauna se comportă cum ar rebui să se comporte cu pacienţii."

Părinţii aşteaptă rezultatele ultimelor analizele şi spun că se vor mai gîndi asupra deciziei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » DRAMĂ la Iaşi, unde părinţii unei fetiţe bolnave de cancer în stadiu terminal refuză continuarea tratamentului. Protecţia Copilului vrea să le ia fata