Antena Meniu Search
x

Video Pandemia, o lecţie grea pentru copii: Tot mai depresivi din cauza izolării

Atenţie la schimbările de comportament ale copiilor! Lipsa de energie, plictiseala sau irascibilitatea ar putea fi semne ale unei depresii ascunse. O problemă pe care medicii spun că pandemia a adâncit-o. Iar lipsa unei perspective în ceea ce priveşte revenirea la normalitate îi afectează pe cei mici mai mult decât realizăm.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 17.04.2021, 09:22

Vezi și

Elevii au parte anul acesta de o vacanţă prelungită de Paşte. Aproape o lună de zile cei mici stau acasă... o decizie privită cu îngrijorare de medici dar şi de părinţi.

-Îi scoate din ritm pe copii? 

- Păi sigur! Păi uită. Timp de o lună de zile uită. 

Nici copiii nu au fost bucuroşi să afle că au o vacanţă prelungită. 

Pe acelaşi subiect

Albert, elev: "Chiar dacă trebuie copiii să stea în vacanță, trebuie neapărat să mai facă și școală. Nu mi se pare o vacanţă foarte bună, mi se pare o vacanţă chiar foarte lungă".

Alexia, elevă: "Te-ai temut vreodată, ți-a fost frică așa să nu iei și tu virusul ăsta? 

Îmi era foarte frică".

Schimbările din ultimul an i-au afectat pe cei mici

Schimbările din ultimul an şi-au lăsat amprenta asupra copiilor. Pandemia i-a învăţat pe cei mici lecţii mult prea dure pentru vârsta lor. Iar efectele se văd în teama exagerată că ar putea fi infectaţi sau în tendinţele de a se izola de colectivitate. 

Mirela Matican, specialist psihiatrie pediatrică: "În mod clar au fost mai multe cazuri de anxietate și, în special, anxietate legată de sănătate. Teama de infectare, teama de a nu se îmbolnăvi". 

Mămică: "Copilul meu este speriat, e, nu știu, are teamă așa. 

- La ce se gandeste, de ce ii este teama? - Că, oare dacă începem şi mergem iar la școală, ne îmbolnăvim?

"Este mai izolat. Îl scot mai forţat la joacă, acum că s-a încălzit".

Specialiştii spun că este foarte important ca adulţii să îşi păstreze calmul în faţa celor mici, oricât de greu ar părea. 

Mirela Matican, specialist psihiatrie pediatrică: "Trebuie să folosim cuvinte simple și nu trebuie să îl încarcăm cu povești menite să îl sperie". 

Însingurarea sau irascibilitatea aparent fără motiv a copiilor  ar putea fi simptomele unei depresii încă nedescoperită, spun medicii. O afecţiune cu care se confruntă 150 de mii de copii din România şi pe care pandemia a adâncit-o....

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Pandemia, o lecţie grea pentru copii: Tot mai depresivi din cauza izolării