Antena Meniu Search
x

Pepenii româneşti se lasă aşteptaţi, din cauza condiţiilor meteo

Vremea schimbătoare a transformat afacerile cu pepeni de Dăbuleni într-o loterie. Anul acesta, recolta va fi gata mai târziu, chiar şi cu aproape două săptămâni. Ploile şi temperaturile extreme au afectat culturile, după ce anul trecut seceta a copt pepenii mult mai devreme.

de Redactia Observator

la 20.05.2019, 22:25

Vezi și

Vremea schimbătoare a transformat afacerile cu pepeni de Dăbuleni într-o loterie. Anul acesta, recolta va fi gata mai târziu, chiar şi cu aproape două săptămâni. Ploile şi temperaturile extreme au afectat culturile, după ce anul trecut seceta a copt pepenii mult mai devreme. Abia de la mijlocul lui iunie, ne vom bucura de fructe dulci şi zemoase. 

Anul trecut, pe vremea aceasta, unii pepeni depăşeau deja două kilograme. Asta pentru că vara a venit direct din luna aprilie, în 2018.

Acum, însă, din cauza ploilor, multe plante sunt încă în floare, în Dăbuleni. Recolta depinde de vremea schimbătoare. 

Anul trecut, de pe două hectare, familia Firan a obţinut aproape 100 de tone de pepeni. Speră ca şi anul acesta să fie la fel de bun. 

Ceva mai devreme vor apărea pe piaţă pepenii galbeni. Ce-i drept, doar cei crescuţi în solar. 

Doar în oraşul din Dolj sunt cultivate cu pepeni, în fiecare an, 1.200 de hectare de teren. Solul e bun aici, aşa că soiul a devenit rapid cel mai cunoscut din ţară, pentru dulceaţa sa.

Pepenilor de Dăbuleni li s-a dus faima atât de departe, încât suedezii şi austriecii au vrut să-i importe şi să-i vândă în supermarketurile lor.

Un proiect pe care cultivatorii români l-au ratat, însă, pentru că nu s-au asociat într-o cooperativă - condiţie obligatorie pentru a vinde en-gros. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Pepenii româneşti se lasă aşteptaţi, din cauza condiţiilor meteo