Fost șef al Poliției din Centrul Vechi al Capitalei acuză că unele baruri și restaurante au protecție din partea Poliției
Poliţişti înfrăţiţi cu patronii de restaurante şi cluburi. Sunt acuzaţii pe care le face fostul şef al Poliţiei din Centrul Vechi al Capitalei, proaspăt detaşat în altă secţie. Comisarul acuză că anumite localuri sunt evitate voit atunci când se fac controale, iar poliţiştii care nu se conformează sunt chiar pedepsiţi. De cealaltă parte, Poliţia Capitalei neagă toate acuzaţiile şi dă vina pe caracterul "conflictual" al poliţistului.
- Oameni cu mare influență în Poliție ar oferi protecție de lux în Centrul Vechi
- Poliţia Capitalei neagă toate acuzaţiile şi dă vina pe caracterul "conflictual" al poliţistului
Reporter: Considerați că în momentul de față sunt anumite societăți comerciale din Centrul Vechi privilegiate de anumiți oameni din conducerea Poliției Capitalei?
Cristian Ghica: Cu siguranță da! Formularea a fost că din acest moment nu mai faceți niciun fel de verificări la societățile comerciale.
Acuzaţii extrem de grave făcute chiar de fostul şef al Poliţiei din Centrul Vechi. Comisarul Cristian Ghica spune că unele baruri şi restaurante beneficiau de protecţie de lux, oferită de şeful Poliţiei sector 3, Gabriel Şchiopu şi chiar de Bogdan Berechet, şeful Poliţiei Capitalei. După modelul Emi Pian, cei doi s-ar fi întâlnit noaptea cu unii patroni de localuri şi ar fi încheiat un pact.
Cristian Ghica: O întalnire unde mi-au comunicat ca au luat decizia ca eu sa fiu in contact direct cu patronii, prin intermediul unui telefon de serviciu, astfel incat sa fie o politie privata a celor din centrul vechi, un sistem paralel cu 112.
Scopul, evident, ca societatile, sau ma rog o parte din societatile din centrul vechi, cele care aveau nevoie de protectie, sa fie scoase din afara competentei noastre pentru a nu mai fi sanctionate.
Dezvăluirile lui Cristian Ghica vin după ce şefii lui l-au detaşat la o altă secţie. Într-un comunicat, conducerea Poliţiei Capitalei spune că detaşarea s-a făcut din cauza petrecerilor din Centrul Vechi, unde restricţiile de pandemie au fost complet ignorate.
În plus, Gabriel Şchiopu, şeful Poliţiei Sector 3, pune detaşarea pe seama temperamentului poliţistului.
Gabriel Șchiopu: Acesta fiind o fire mai conflictuală, fiind nu tocmai într-o relaţie foarte bună cu celelalte instituţii cu care noi efectuăm în mod regulat activităţi. Este cunoscut că nu are o relaţie bună nici cu Poliţia Locală. Eu niciodată nu am sunat un ofiţer sau un agent de poliţie sau pentru a îi solicita să nu ia măsuri legale faţă de cineva care a încălcat legea.
Culmea, agenţii din teren recunosc că unele localuri au fost favorizate de conducerea Poliţiei.
Polițist, sub protecția anonimatului: Practic suna telefonul sau primeai un mesaj. În urmatoarea perioadă erai facut să înţelegi că nu e bine ce ai făcut şi erai oarecum pedepsit. Aveai o anumită zonă, cea mai dificilă, doar tu, pe ploaie, nu erai schimbat, nu ţi se acceptau libere, concediu precum ceilalţi. Te făceau să înţelegi că nu e bine ce faci şi că nu trebuie să mergi într-o anumită locaţie. Sunt colegi care vin din şcoală, colegi care iubesc ceea ce fac şi sunt descurajaţi şi nu numai.
Poliţia Capitalei are altă variantă şi spune că nu a negociat niciodată cu localurile din Centrul Vechi.
„Aşa cum am transmis deja în spaţiul public, poliţistul a fost detaşat pe termen limitat, pe perioada verificărilor.
Nu i s-a solicitat, în nicio circumstanţă, să nu întreprindă demersurile legale în situaţia în care sunt constatate fapte de natură penală sau contravenţională”.
Cosmin Andreica, lider sindicat Europol: Vorbim despre reglari de conturi si despre situatii in care trebuie indepartati oameni care nu sunt potriviti pentru ceea ce se cauta, respectiv oameni obedienti si oameni care sa execute ceea ce primesc de sus.
Întregul scandal a ajuns acum pe masa procurorilor care verifică dacă poliţiştii au abuzat sau nu de funcţie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰