Antena Meniu Search
x

Prelungirea concediului de creştere copil până la 3 ani. Care sunt condiţiile

Din păcate, mulţi români ajung în situaţia de a solicita prelungire a concediului de creştere a copilului şi de a se interesa care sunt condiţiile pentru o astfel de solicitare, după ce află că juniorii lor dezvoltă diferite probleme medicale.

de Redactia Observator

la 15.06.2023, 16:46

Un părinte poate să primească până la trei ani concediu pentru creşterea copilului
Un părinte poate să primească până la trei ani concediu pentru creşterea copilului - Profimedia
  • Un părinte poate să primească până la trei ani concediu pentru creşterea copilului.

Cifrele oficiale arată că în jur de 240 de milioane de copii din întreaga lume au diferite dizabilităţi, iar anul trecut în jur de 80.000 de copii din România erau încadraţi ca având un grad sau altul de handicap.

Dintre cei 80.000 de copii din România, în jur de 48.000 de copii erau încadraţi ca având grad de handicap grav. Din păcate, mii de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 2 ani au fost încadraţi ca având grad de handicap, iar în cele mai multe dintre cazuri părinţii au fost obligaţi să solicite prelungire a concediului pentru creşterea copilului.

Părinţii din România pot solicita, în anumite condiţii, prelungirea concediului de creştere copil până la 3 ani

În mod normal, un părinte primeşte un concediu de doi ani pentru a-şi creşte copilul. Există însă anumite situaţii în care părintele poate solicita prelungirea cu un an a concediului respectiv.

Pe acelaşi subiect

Una dintre situaţii este când se stabileşte, în intervalul de până la 2 ani, că micuţul a dezvoltat un grad de handicap. Gradul de handicap este stabilit de o comisie medicală unde trebuie să se meargă cu trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist.

Pentru ce diagnostice se poate cere prelungirea concediului de creştere copil până la 3 ani 

Prelungirea concediului de creştere a copilului se poate cere în baza mai multor diagnostice. Putem vorbi aici de handicap fizic, vizual sau auditiv, dar şi de elemente care să arate prezenţa unui handicap mintal sau psihic.

Trebuie precizat că toate documentele de care aveţi nevoie pentru a solicita prelungirea concediului de creştere a copilului trebuie să fi fost emise cu maxim 30 de zile înainte de data la care solicitaţi în mod oficial prelungirea concediului respectiv.

Acte necesare şi unde se depune dosarul 

Dosarul pentru prelungirea concediului de creştere a copilului trebuie depus în maxim 60 de zile de la încadrarea în grad de handicap şi trebuie să cuprindă numeroase documente. Vorbim aici despre cerere tip, actele de identitate ale părinţilor sau certificatul de naştere al copilului, respectiv documente clasice, dar şi documente cu caracter special precum certificatul de încadrare în grad de handicap sau copia după cererea înregistrată şi aprobată de către angajator.

Mergem chiar într-acolo încât şi celălalt părinte trebuie să depună documente precum o declaraţie pe proprie răspundere că nu realizează venituri sau o adeverinţă eliberată de angajator şi care să ateste că el nu a solicitat concediu pentru creşterea copilului.

Nu în ultimul rând trebuie precizat că persoana care solicită prelungirea concediului de creştere a copilului trebuie să depună la dosar inclusiv o dovadă de la bancă privind codul IBAN, în cazul în care solicită ca remuneraţia aferentă concediului să-i fie livrată în contul bancar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Prelungirea concediului de creştere copil până la 3 ani. Care sunt condiţiile