Cât este indemnizaţia de creştere a copilului. Acte necesare pentru indemnizația de creștere a copilului
Mama sau tatăl unui nou-născut poate beneficia de indemnizaţie de creştere a copilului, însă părintele trebuie să îndeplinească mai multe condiţii.
![Părintele care solicită plata indemnizaţiei de creştere a copilului are de îndeplinit mai multe condiţii Părintele care solicită plata indemnizaţiei de creştere a copilului are de îndeplinit mai multe condiţii](https://img.observatornews.ro/0/2023/3/13/515107/indemnizatie-8737ec51.webp?w=430&f=2&v=2)
- Tatăl unui nou-născut poate solicita plata indemnizaţiei de creştere a copilului.
În primul rând, părintele care depune dosarul pentru a solicita plata indemnizaţiei de creştere a copilului trebuie să demonstreze că poate beneficia de concediu pentru creştere a copilului.
Apoi, părintele care solicită plata indemnizaţiei de creştere a copilului trebuie să fi avut, în ultimele 24 de luni, cel puţin 12 luni consecutiv venituri supuse impozitului pe venit.
De altfel, cuantumul indemnizaţiei se stabileşte în funcţie de veniturile respective, aceasta urmând a reprezenta 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni consecutive în care s-au obţinut venituri supuse impozitului pe venit.
Acte necesare pentru indemnizaţia de creştere a copilului
- Indemnizaţia de creştere a copilului. Cu cât ar putea creşte suma maximă pe care o primesc părinţii
- Proiect de majorare a indemnizaţiei de creştere a copilului şi a stimulentului de inserţie
- Câţi bani economiseşte dacă rambursezi anticipat 1.000 de lei la un împrumut pe 20 de ani, cu dobândă de 5%
- Iancu Guda: "Avem cea mai mare crestere de salarii din UE". Câţi bani din salariu pierd românii din cauza inflaţiei
- Românii vor putea întreba angajatorul ce salarii au colegii lor. Companiile, obligate să facă grilele publice
Părintele care solicită plata indemnizaţiei de creştere a copilului trebuie să ştie că are de depus un dosar plin cu documente. Vorbim în primul rând despre o cerere-tip, despre actul de identitate al solicitantului (original şi copie), despre actul de identitate al celuilalt părinte (original şi copie) sau despre certificatul de naştere al copilului (original şi copie).
Vorbim, însă, şi despre alte documente precum livret de familie, certificat de căsătorie, adeverinţă eliberată de angajator (din care să rezulte că părintele a realizat venituri salariale, nivelul lunar al acestora, dar şi că părintele poate beneficia de concediu de creştere a copilului), declaraţie pe proprie răspundere (dacă indemnizaţia este solicitată de tată), dar şi un extras de cont bancar, în cazul în care părintele solicită ca indemnizaţia să-i fie virată în contul bancar.
Trebuie precizat că există anumite categorii de persoane care pot beneficia de indemnizaţie de creştere a copilului chiar dacă nu are minim 12 luni consecutive în care a realizat venituri supuse impozitului pe venit. Vorbim aici despre persoane care au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, persoane care au beneficiat de pensie de invaliditate, persoane care au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau persoane care au absolvit de cel mult 60 de zile cursurile de zi ale învăţământului universitar.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰