Video

Rapelul, un subiect controversat. Românii trăiesc teama că nu vor mai avea suficient ser pentru a doua doză

De Bogdan Ocnaru.
Publicat: 20.01.2021, 16:48.
Actualizat: 20.01.2021, 16:48

Românii trăiesc teama că nu vor mai avea suficient ser pentru a doua doză. Deja Marea Britanie a anunțat că întârzie rapelul cu până la 12 saptamani, doar ca să vaccineze cât mai mulți oameni. Întrebarea este, cât de mult se poate întârzia rapelul vaccinului anti-Covid?

Medicii specialişti spun că doar câteva zile, maxim cinci, şi numai în situaţii excepţionale.

Prospectul vaccinului Pfizer spune că rapelul trebuie făcut maxim în ziua a 28-a de la prima administrare, în timp ce prospectul serului de la Moderna spune că rapelul se face în a 28-a zi de la prima doză.

Persoanele vaccinate riscă să piardă anticorpii dacă primesc târziu rapelul

Medicii specialiști spun că această întârziere nu este deloc benefică și că există riscul ca persoana vaccinată, după prima doză, să piardă anticorpii până în momentul când face rapelul, dacă distanța este atât de mare.

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiţă, a anunțat, marți, că Pfizer va produce mai puţine vaccinuri în perioada următoare, iar numărul celor care vor fi imunizaţi va fi limitat.

În medie, în următoarea perioadă vor fi vaccinați în jur de 21.000 de români pe zi. Două mii de doze ar urma să fie administrate în centrele de vaccinare care aparțin de Ministerul de Interne și de Ministerul Apărării Naționale, iar restul în spitale sau în căminele culturale.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.