România poate deveni actor-cheie pe piaţa energetică, odată cu preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene
România are şansa să devină actor-cheie pe piaţa energetică, odată cu preluarea de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
România are şansa să devină actor-cheie pe piaţa energetică, odată cu preluarea de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Este mesajul pe care l-a transmis vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisar pentru uniune energetică, la Forumul Intact Media Group.
E un moment-cheie, în care România poate să-şi asume un rol important pe piaţa energetică a Uniunii Europene. O spune chiar Maroş Şefciovici, vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisar pentru uniune energetică, prezent la Forumul Intact Media Group.
Maros Sefcovic, vicepreşedintele Comisie Europene: "Acum sunteţi parte a celei mai mari economii a Planetei şi răspunderea dumneavoastră depăşeşte cadrul naţional şi cadrul regional şi sunteţi un partener important pentru siguranţa energetică a întregii Europe!"
România ar putea fi un actor important pe piaţa energetică, având în vedere resursele ţării noastre şi mai ales perspectiva exploatării în viitorul apropiat a zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră. Şi asta nu e totul.
Harta resurselor naturale din România arată că mai putem exploata cărbunii pentru încă 150 de ani, iar gazele naturale - pentru 40 de ani.
Zone de exploatare sunt în Transilvania şi în Moldova, ţiţei extragem din Marea Neagră, iar zăcămintele de cărbuni se află în Carpaţii Orientali, Munţii Apuseni şi zona Jiu-Motru.
Avem însă nevoie şi de energie regenerabilă.
Iulian Iancu, preşedinte Comisia pentru Industrii: "Resursele de gaze, petrol, cărbune, din păcate sunt surse epuizabile! Noi astăzi, în continuare suntem dependenţi sută la sută de gazele naturale din Rusia."
La Forumul Intact Media Group, organizat şi moderat de Alessandra Stoicescu, s-a dezbătut şi preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2019.
Un pas care ne poate ajuta să ne promovăm interesele naţionale în sectorul energiei, inclusiv construirea gazoductului BRUA, cel care asigură transportul de gaze prin Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.
Alessandra Stoicescu, director executiv Intact Media Group: "Este una din întâlnirile decisive, pentru ce va urma şi pentru semnalul pe care îl dăm şi de continuitate partenerilor noştri şi mai ales de tot ce înseamnă de a proteja interesul naţional şi securitatea energetică a României în cadrul Uniunii Europene."
Comisia Europeană a cerut ca până la sfârşitul acestui an să prezentăm strategia în domeniul energetic, care să ţină cont în primul rând de de schimbările climatice şi de investiţiile necesare pentru atingerea ţintelor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰