Un proiect de lege ar putea obliga distribuitorii de gaze să ducă în poarta consumatorului conducta, pe cheltuială proprie
Un proiect de lege pregătit în Parlament ar putea permite accesul mai rapid şi gratuit la reţelele de gaze naturale.
Un proiect de lege pregătit în Parlament ar putea permite accesul mai rapid şi gratuit la reţelele de gaze naturale. Primăriile, firmele şi personele fizice nu vor mai fi nevoite să aştepte racordarea, atâta timp cât prin zonă trece o conductă al unui operator sau distribuitor de gaze.
Pentru a se lega la o reţea de gaze, un bucureştean trebuie să aştepte mult şi bine. Contractul se semnează între consumator şi distribuitorul de gaze, fără intermediari, iar branşarea poate ajunge şi la 3000 de lei. În ţară perioada de aşteptare poate fi de ani buni.
Locuitorii unui cartier din oraşul Mioveni aşteaptă de 10 ani legătura la civilizaţie. Conducta de gaze trece pe la doar 300 de metri de casele oamenilor.
Aproape jumătate dintre români încă se mai încălzesc la sobă. Din cele opt milioane şi jumătate de locuinţe, doar puţin peste trei milioane sunt consumatori casnici de gaze naturale.
Un proiect de lege depus în Parlament ar putea mări acest număr: "Dacă condiţiile tehnice, mă refer la debit, presiune, adică există capacitatea de furnizare, să se introducă obligativitatea operatorului de gaze de a racorda respectivele uat sau cartiere din uat." Dacă zona este tranzitată de o conductă de gaze.
Practic, din momentul solicitării, ANRE are 30 de zile pentru a face un studiu tehnic şi economic. Dacă branşarea comunităţilor este justificată, operatorul de gaze ar fi obligat să aducă gazul până la poartă. Pe cheltuiala proprie. În cazul în care refuză, operatorul de gaze poate fi amendat cu sume între 8.000-200.000 de lei, iar dacă va refuza în continuare racordarea la sistem, amenda ar urma să fie de până la cinci la sută din cifra de afaceri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰