Antena Meniu Search
x

Video Românii se pregătesc să-și protejeze animalele de companie de Anul Nou. Pentru câinii în vârstă, stresul provocat de zgomotul petardelor poate fi chiar fatal

An de an, sărbătorile de iarnă, care vin la pachet cu petarde şi pocnitori, sunt un coşmar pentru animalele de companie. Mii de necuvântătoare sunt traumatizate de zgomotele puternice. Cele mai multe încearcă să găsescă un loc sigur în care să se ascundă, însă sunt şi unele, care de teamă, fug de acasă. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 27.12.2022, 19:52

Vezi și

În luna decembrie, dar mai ales în noaptea dintre ani, se pierd cele mai multe animale de companie. Fug terorizate de zgomotul puternic al pocnitorilor. Pe grupurile dedicate de pe Facebook, a crescut deja considerabil numărul postărilor în oamenii îşi caută prietenii necuvântători. 

În multe cazuri, nu se mai întorc niciodată acasă. 

Reporter: Ce faceţi în noaptea dintre ani, cum o protejaţi?

Stăpân: Nu o scoatem în niciun caz afară, chiar şi aşa, tot aude toate artificiile, petardele, latră, dar nu o scoatem din casă. 

Pe acelaşi subiect

Stăpân: Stă ascunsă pe lângă noi pe acolo. Se bagă în pat în noi, na. Mai am şi pisici. Tot aşa, se bagă pe sub pat, pe după perne.

Ei sunt Flash și Comy. Doi căței pe care nimic nu îi sperie. De asta a avut grijă stăpânul lor, specialist în psihologie canină. Nu există animal care să nu poată fi educat, spune el. Importante sunt timpul si răbdarea pe care trebuie să le acordăm patrupedelor.

Liviu Ionescu, antrenor canin: Trebuie să-l obişnuim cu tot ce înseamnă o poluare fonică. Aruncăm diferite PET-uri sau facem diferite gălăgii cu pietre în PET-uri, ajungând treptat, etapizat, să reacţioneze fără niciun fel de imprevizibilitate.

Câinii pot învăța să asocieze sunete puternice cu activități care le plac

Pas cu pas, câinele va învăța să asocieze sunete puternice cu activități care îi plac. Procesul este însă unul de durată și funcționează mai ales cu câinii tineri. În cazul animalelor bătrâne, încercăm mai degrabă să diminuam trauma. 

Cristina Oprea, reporter Observator: Ceea ce pentru unii este distracţie, pentru un câine, sensibili, bâtrân şi bolnav cum este Fred de pildă, ar putea să fie chiar fatal. Tocmai de aceea, dacă în noaptea dintre ani nu puteţi să-i asiguraţi câinelui dvs. acces în locuinţă, asigurati-vă că are măcar acces într-un garaj, o magazie sau un loc în care să se simtă în siguranţă. 

Există şi câteva trucuri.

Liviu Ionescu, antrenor canin: Trebuie să-i lăsăm un climat în care trebuie să realizăm un tampon fonic în primul rând, între ceea ce se întâmplă afară şi în interior. Să-i creăm un cadru cât mai relaxant. Nu trebuie să-l stresăm. 

Iar dacă v-aţi gândit la pastile, trebuie neapărat să mergeţi întâi la medic.

Andreea Paraschivescu, medic veterinar: Nu este corect să se dea medicamente după ureche. Cel mai corect este să se consulte medicul veterinar care se ocupă de pacientul respectiv în mod special, pentru că îi cunoaşte şi istoricul, ştie şi ce eventuale sensibilităţi are, da? Dacă tolerează anumite substanţe. 

Fiecare tratament depinde de gradul de anxietate al animalului. Trebuie să acordăm o atenţie sporită necuvântătoarelor care au afecţiuni cardiace sau care sunt epileptice. Stresul şi trauma pe care le trăiesc în noaptea Revelion le-ar putea fi fatale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Românii se pregătesc să-și protejeze animalele de companie de Anul Nou. Pentru câinii în vârstă, stresul provocat de zgomotul petardelor poate fi chiar fatal