Video "Oraşul de carton" este singurul din Oltenia în care a crescut numărul locuitorilor. Explicațiile primarului
Într-o ţară unde scăderea demografică e tot mai îngrijorătoare, vin şi veşti bune. Un oraş minier, mono-industrial, din Gorj, denumit în trecut "oraşul de carton" este acum singurul din Oltenia în care a crescut numărul locuitorilor.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Cu peste 11.000 de locuitori şi concentrat, în mare parte, pe termocentrală şi carierele de cărbune din apropiere, oraşul Rovinari, din Gorj, începe să scape de imaginea de aşezare pustie.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, oraşul este singurul din Oltenia, unde, în ultimii 20 de ani, a fost înregistrată o creştere a populaţiei. Mai exact, cu 15%.
Explicaţiile sunt multe. Cel mai important motiv: în oraş, doar în ultimii patru ani, şi-au deschis porţile trei fabrici de componente auto care au căutat permanent forţă de muncă. Mulţi s-au întors din străinătate ca să lucreze acasă. Alţii au venit din comunele învecinate pentru un loc de muncă, dar au sfârşit prin a se stabili aici.
Localnică: Au venit foarte mulţi oameni şi de prin satele vecine, şi, cu siguranţă, din alte oraşe în care nu este industrie şi, da, vedem oraşul populat. S-au scumpit locuinţele foarte mult. Prin urmare, e cerere, sunt oameni şi acest oraş va prospera.
Localnică: Oraşul Rovinari a evoluat foarte mult. Traiul este din ce în ce mai bun. Odată cu dezvoltarea acestor fabrici, oamenii au încredere în ce le oferă acest oraş.
Localnic: S-a schimbat chiar foarte mult. Faţă de cum era, pe-aici era mlaştină, unde stăm noi acum. Au venit de prin zonele de sat, mai mult femei.
Creşterea populaţiei se reflectă bineînţeles şi în preţurile locuinţelor şi al chiriilor.
Robert Filip, primar Rovinari: Noi, în trecut, ne numeam impropriu oraşul de carton şi, iată că astăzi, dacă vrei să locuieşti în Rovinari, nu găseşti chirie, nu găseşti altă variantă decât să apelezi la locuinţele pentru tineri şi, în momentul de faţă, suntem în extindere din toate punctele de vedere. Preţul a explodat în Rovinari. Sunt de trei ori mai mari, chiriile au explodat.
Şcolile, creşele şi grădiniţele au fost extinse şi funcţionează la capacitate maximă. Acum, în jur de 1.500 de copii sunt în Rovinari. Toţi au primit tablete de la primărie pentru lecţiile online.
Natalitatea a fost sporită şi cu un stimulent de până la 1.500 de lei, acordat mamelor pentru fiecare nou-născut.
Robert Filip, primar Rovinari: Atragerea de fonduri europene, investiţia în infrastructură şi în sănătate şi în crearea de locuinţe pentru tineri i-a făcut pe aceşti oameni să vină înapoi în oraşul nostru şi să vină şi alţii din împrejurimi.
În ultimii patru ani, autorităţile au atras aproximativ 40 de milioane de euro, fonduri europene, pe care le-au investit în oraş.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰